Posluga krajem XIX vijeka i stanje radnika danas – u čemu je razlika?

sluskinjasluskinje

Život jednog britanskog sluge ili sluškinje u prvoj polovini XX vijeka nije bio lak, kako se to ponekad prikazuje u komičnim serijama koje imamo priliku vidjeti na našim ekranima. U mnogome se možemo i poistovjetiti sa njihovim statusom pa se zapitajmo da li smo odmakli u našem ponašanju i poistovjećivanju sa slugama.

Prilikom stupanja u službu, sluge bi dobijale imena laka za pamćenje,  kao na primjer Henri, Džon i Viliam za muškarce ili Sara i Ema za žene. Danas u nekim službama i sve žene oslovljavaju na isti način, na primjer konobarice su “lutke”, novinari se oslovljavaju sa “Milutine”.

Ukoliko bi sluškinje dobile nalog od njihovih poslodavaca da izvrše neki nalog i koji im nije bio po volji( a najčešće je to bila riječ o seksualnim uslugama) morale bi to izvršiti. Koliko je konobarica uslovljeno upravo ovim uslovom?

Prije samo jedan vijek milion i po Britanaca radilo je kao posluga. Koliko je ljudi zaposlenih bez prijave u Republici Srpskoj?

Obično je to bilo pravilo da sluga radi sam u kući srednje klase, a ne u društvu svojih kolega u jednoj od većih domaćinstava. Jeli bi u podrumima, mračnim ,vlažnim i prljavim, sami takođe. Osoblje u većim domaćinstvima je imalo nijansu bolje uslove za rad. Za njih su pravljeni i posebni prolazi po kući na kojima se ne bi sretali sa vlasnicima, te tako štitili osjetljive oči svojih najamnika, a nekad se znalo čak izgraditi i za svaku slugu po jedan odvojen prolaz.

1901. godine jedan od četiri stanovnka Britanije bio je u posluzi, uglavnom su to bile žene, radilo se od jutra, odnosno od 5 sati pa sve do 10 naveče, za veoma malu platu. Koliko nas je radilo po dvije smjene odjednom, bez najave? Ili se smjena otegne za koji sat?

Nikada nisu pokazivali sažaljenje prema slugama koji bi radili prekovremeno, previše poslova odjednom ili bili bolesni – čak ni ako je to bio neko dječijeg uzrasta.

PRAVILA KOJIH SU SE SLUGE MORALE PRIDRŽAVATI KRAJEM XIX VIJEKA

 1. Nikad ne dozvoji da tvoj glas čuje vlasnik ili vlasnica kuće.
 2. Uvijek propusti osobu koja ti se nađe na putu, bio to još jedna zaposlenik ili neko od vlasnika kuće.
 3. Uvijek stoj mirno kada ti se obraćaju i gledaj u onoga ko ti se obraća(vlasnik ili vlasnica kuće).
 4. Nikad ne započinji razgovor sa damom ili gospodinom.
 5. Posluga nikada ne treba da govori svoje mišljenje svoim poslodavcima, čak ni kako bi poželjela laku noć.
 6. Nikada ne razgovaraj sa drugim slugom ukoliko je domaćica prisutna.
 7. Nkada ne dozivaj iz jedne prostorije u drugu.
 8. Uvijek potvrdi kada dobiješ naredbu.
 9. Nikada ne otvaraj glavna vrata kuće, to radi samo batler.
 10. Sve sluge moraju biti tačne u vrijeme posluživanja obroka.
 11. Poslugi nije dozovljeno iznošenje posuđa – noževi, viljupke i sl. izvan kuće kao niti iznošenje piva.
 12. Nema kockanja, klađenje ni psovki.
 13. Žensko osoblje ne smije pušiti.
 14. Osoblje ne smije primati rođake prijatelje ili bilo koje posjetioce u kući.
 15. Ukoliko se jedno od članova osoblja nađe u nedozvoljenoj situaciji sa osobom supri+otnog spola, odmah se otpušta iz službe.
 16. Glavna vrata se zaključavaju u pola deset svako veče.
 17. Hodnik za poslugu se čisti i zatvara do pola deset svako veče.
 18. Oštećenja se odbijaju od plate.

Na šta nas podsjećaju samo neka od pravila? Koliko nas je radilo kod privatnika kod koga ti je svako oštećenje odbijano od plate( kafići, radiš kao konobar), gdje nisi smio jesti sa gazdama za vrijeme ručka ili da te on ne vidi pa te kasnije ispituje koliko si pojeo namirnica i kada(privatni vrtić), gdje nisi smio progovoriti u toku rada(pogon), radio si prekovremeno bez nadoknade bez šanse za prigovor niti povećanje plate(novinar, vaspitač, kopir-majstor, čistač), zabranjivali su ti da govoriš da si neprijavljen…

Koliko je potrebno vremena da one kod kojih tražimo posao počnemo da zovemo “boljima” od sebe, kako su to sluge običavale da rade krajem XIX vijeka u Velikoj Britaniji?

(Source by Marta de Lacey dailymail.co.uk)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s