Buđenje seksualnosti kao uzrok depresivnosti?

dva-muskarca

Nisam u naslovu htjela odmah uprijeti prstom u seksualnu orijentaciju, već sam krenula šire u temu depresivnosti u vrijeme buđenja seksualnosti, tačnije u adolescentsko doba. Ne slučajno, osobe u svijetu filozofije, umjetnosti ili sasvim obični poznanici doživjeli su šokove upravo u doba buđenja njihove seksualnosti – kod njih je u pitanju bila homoseksualna orijentacija ili strah od sviđanja istog spola koji je rezultirao ipak sa heteroseksualnim oprijedjeljenjem.

Depresija pogađa adolescenciju više nego bilo koje doba. Jedan od razloga je i buđenje seksualnosti. Međutim, mnogo više pogađa mlade koji se ne snalaze dobro u novoj ulozi, odnosno ako otkriju da ih ne privlači osoba suprotnog spola, nego istog( a možda i neki drugi oblik seksualnosti). Olly Alexander smatra tužnim to što gej izvođači još uvijek ne izražavaju svoja osjećanja u muškom rodu, ali se nada da će se to u budućnosti izmijeniti.

U Americi je 2013. godine zavedeno 15,7 miliona odraslih osoba kao oboljelih od depresije, od čega 2,8 miliona čine adolescenti. Samoubistvo je treći po redu uzrok u dobu između 10 i 24 godina, a za pripadnike LGBT zajednice opasnost je duplo veća. Činjenica je da se 55 odsto pripadnika LGBT-a osjeća nesigurno u školi upravo zbog svoje seksualne orijentacije, 74 odsto doživjelo je verbalno uznemiravanje, 16 odsto je bilo i fizički maltretirano.(Podaci  Gay, Lesbian & Straight Education Network (GLSEN).

Situacija se nakon škole nastavlja i u kući – 1,6 miliona adolescenata je iskusilo beskućništvo upravo radi bježanja od kuće. Roditelji često pokazuju nerazumijevanje za djecu koja se izjasne kao LGBT, pa se često stupa u konflikt koji rezultira ili izbacivanjem iz kuće ili bježanjem.(Podaci  True Colors Fund

Odavno se govorilo o privlačenju istog spola, međutim ne zna se da li je to urođeno ili nije. Fuko takođe nije imao komentar kada ga je ovo upitao Džejms O Higins.

“Seksualne prakse se prosto nalaze izvan bitnih činilaca koji se odnose na prikladnost za jednu datu profesiju.”(M. Fuko)

Kako društvo reaguje? Ne možemo dopustiti homoseksualcima da nam budu učitelji jer će nam djecu naučiti da i oni postanu nešto “nakaradno”. A ako samo jednom vidimo kako dvije osobe istog pola pokazuju nešto više od prijateljstva – zarazićemo se i mi sami, tako da ja više neću voljeti svoga muža, ako samo jednom izađem u gej glub gdje bih mogla doživjeti romantično zavođenje ili vidjeti pak dvije žene koje se požudno gledaju.

Najvažnije je zapamtiti da niste sami.

Pitanje je koliko smo spremni ostati na našim predrasudama – što je najmanje moguće. Odreći se predrasuda i dopustiti slobodu odlučivanja jeste ono što je idealno, kako se čini(čemu se teži, a ostvariti se ne može). Zadržimo se bar na predrasudama ne prelazeći granicu homo sapiensa i to unazad – prema hajdelberškom čovjeku. Jer razbijanje glava na paradama je stid za ljudski rod. Govoriti o slobodi u kojoj se mrzi otvoreno ono što je različito nije humano.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s