Empire Of The Sun

empire_of_the_sun.pngNe znam kome bih više pridala značaj, da li Luke-u ili Nick-u, jer prvi je nevjerovatno snažan, ali drugi opet toliko siguran. Zvuči jednako ali kad se poslušaju numere onda se uočava razlika. Baš kako idu stihovi njihove pjesme “Walking on a dream”

Thought I’d never see
The love you found in me

Now it’s changing all the time
Living in a rhythm where the minutes working overtime

ritam bi mogao biti ono što određuje Luke-a, ipak. Riječ je o dvojici muzičara koji su se 2000. godine sreli u kafiću, a do tada su radili samostalne projekte The Sleepy JacksonPnau. To su Luke Steele i Nick Littlemore, sada sjedinjeni u projektu Empire of the sun.

Empire of the sun je australijski elektronski dvojac iz Sidneja, oformljen 2007. godine. 2008. godine debitovali su albumom “Walking on a dream” kojim su stekli uspjeh na međunarodnom nivou što su potvrdili duplom platinom u Australiji i zlatom u Velikoj Britaniji. Pored vodećeg singla pod istim nazivom kao i album “Walking on a dream” izdvaja se i singl “We are the people” koji je zauzeo 14. mjesto na Listi singlova Velike Britanije. 

Drugi album Ice on the dune predvodi singl “Alive”. Pušten je u junu 2013. godine. Sa njega dolazi i pjesma DNA. Medijsku pažnju Empire of the sun je zadobio tokom intervjua 2013. godine na Sziget festivalu u Budimpešti kada je sasvim neskromno Luke uporedio Daft Pank-ov album Random Access Memories pušten te godine izjavivši:

“Imali su dobru medijsku kampanju, ali mi imamo bolje pjesme .”

Nakon upoznavanja najprije je Nick pomogao pisanju pjesme za The Sleepy Jackson grupu 2003.  – “Tell the Girls That I’m Not Hangin’ Out”. Ozbiljniji rad se nastavlja 2006. godine kada je Luke gostovao kao vokal grupi Pnau u numerama “Freedom” kao i “With you forever”.

Luke je toliko bio oduševljen vokalnom izvedbom u pjesmi “With you forever” da je rekao da je ovo najbolja pjesma koju je grupa Pnau dosad imala.

Ostalo je istorija. “Singl Walking on dream” procurio je u javnost u 30. avgusta 2008. godine te je dostigao deseto mjesto na Australijskom ARIA singl kanalu, a trećeg oktobra pušten je i album.

Na stil benda uticao je nadrealni fantastični film – “Holy mountain”, Alejandra Jodorowskog. 


Ove godine, 28. oktobra izlazi novi album  – Two vines, na kojem su počeli raditi dok su radili na muzici za film “Glup i gluplji 2”, a 26. avgusta pušten je i prvi singl: “High and low”.


1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s