Pravoslavna sedmica u Banjoj Luci

Ove sedmice svi vjernici mogu otići u hram svete Trojice u Boriku i cjelivati ikonu Trojeručice pristigle sa Hilandara tokom jučerašnjeg dana, a takođe mogu otići do Narodnog pozorišta gdje mogu pogledati izloženu postavku Dragane Purković Macan.

Ovih sedam dana u hram svete Trojice od osam do 18 časova neprestano se čita akatist Presvetoj Bogorodici, a ujedno se sama ikona može cjelivati te se pomazati nakon pristupanja ikoni. Već u nedjelju ikona ide dalje – u manastir Osovicu.

Svi vjernici su saznali od parohijskih sveštenika da je ikona u gradu prisutna samo ove sedmice, tako da nije ni čudo da se mora čekati na red kako bi se sama Trojeručica cjelivala. Osjećaj koji vlada tokom pristupanja ikoni u hramu ravan je manastirskom. A najviše se može vidjeti mnogo djece koje su roditelji doveli na mirosanje, te na Bogorodičin blagoslov.

A ukoliko želite da pogledate ikone rađene u vizantijskom stilu, a opet sa ličnom notom ikonopiskinje Dragane Purković Macan, prošetajte do Narodnog pozorišta te odmorite i oči i dušu u izobražavanju poznatih ali i ikona koje nismo imali priliku vidjeti.

Najviše me se dojmio Arhangel Mihail pored Arhangela Gavrila, a zatim ikona svetog Đorđa na kojoj sam prvi put vidjela i čovjeka na konju – iza leđa svetog Đorđa, sa krčagom u rukama. Na svim ikonama, kao i oko njih, osjetim smjernost.

A na pitanje ko je taj čovjek, te koji simbol predstavlja, sama autorka izložbe je izjavila:

“To je dječak koji Svetom Đorđu daje božansko piće. Nije rijetkost da se pojavljuje. A žena je carica Aleksandra , Dioklecijanova supruga koja se pobunila isto kao sv. Đordje i postradala je isti dan kada i on.”

Categories:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s