Reći istinu o zaposlenju

yep1

Kada god se pokrene rasprava o poslu na stranici projekta za zapošljavanje mladih Yep vrlo brzo nekako se stvori neko da te postove izbriše, lajkove takođe, a zatim da se na muku radi koje mladi razmjenjuju svoja negativna iskustva pronađe neki cinik koji ismijava omladinu koja ide upravo onim koracima kojima joj svi govore da treba i da ide – a to je: “Radi bilo šta…”, “Samo neka izađe iz kuće…”, “Neka je među svijetom, čuće nešto, pomoći će joj neko…”, te u ime tog Yep-a kaže da ne pišu svašta i tome slično.

Pa ko može vjerovati u ovakvo što ako nije prošao školu traženja posla? Bez pomoći Kluba. Na koliko vrata se pokucalo, zamolilo, ugovorilo sastanaka, pa se radilo, “samo neka je van kuće…”. Onda nakon jednog takvog posla za koji vidiš da nema napretka, dođeš na Klub za traženje posla, gdje te uče da si ti kriv što posla nemaš. Pitaju te zašto si taj fakultet baš odabrao, kada si mogao neki traženiji, pa onda što se ne prekvalifikuješ, te da namjestiš osmijeh na lice, pobogu, jer moraš biti nasmijan.

Zanimljivo. U klubu je rečeno da ćemo dobiti certifikat, da ćemo se čuti redovno kako bi nam naš lider pomogao na koja vrata sa našom strukom zakucati(u ovom slučaju dipl.prof filozofije i sociologije), a naravno od toga nije bilo ničega.

Mi ne funkionišemo onako kako to radi Austrija ili Švajcarska čije metode pokušavamo da implementiramo našim ljudima, nego idemo od vrata do vrata, prisjećajući se da li je taj čovjek sjedio sa mojim ocem u klupi u osnovnoj školi i onda rekao da će vidjeti šta može.

A popularna marketinška “asertivna” metoda je očigledno hit na našim prostorima, jer se agresivci bez znanja, te potrebnog kulturno – istorijskog miljea, jednostavno šepure pred našim nosevima imajući fiktivne položaje, velike plate i naravno – osmijeh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s