Gdje odsjesti u Parizu – besplatno

gdje-odsjesti

Nedavno sam potražila par engleskih kurseva online kako bih dok tražim zanimljive stvari mogla sve to  čitati na engleskom. Jedan od kurseva se bavi isključivo Šekspirovim djelima i životom, a kurs vezan uopšte za poznavanje materije engleskog jezika bavi se Šekspirovom literaturom. Tu se našlo nešto vezano i za Šekspirovu knjižaru u Parizu(Francuska). Ništa novo, reklo bi se, ali u toj knjižari može se besplatno noćiti! E to me je veoma dojmilo.

gdje-odsjesti-2 gdje-odsjesti-1

 

 

 

 

 

 

Radno vrijeme SHAKESPEARE AND COMPANY je od deset ujutru do 11 naveče, međutim ukoliko se ponudite da im pomognete u održavanju možete noćivati kao njihov gost. Moto knjižare glasi: ” Budite gostoljubivii prema strancima, možda su to prikriveni anđeli”. Knjižara se nalazi na adresi 37 rue de la Bûcherie, a ako vas zanima zašto mi je baš Pariz zapao za oko –  pa, kad zbrojite koliko imate u džepu, da je Paris san svakog iole ozbiljnog ljubitelja kulture, slobode i umjetnosti – jasno je da se može desiti da ako odete – ostanete kratki za novac, a očarani gradom poželite još. Ovo je jedan od načina na koji ostati.


Ukoliko zanoćite tri su uslova za ispuniti:

1.pročitaj knjigu dnevno

2.učini nešto što je potrebno u knjižari par sati taj dan

3.napiši jednu stranicu iz svog života.


Otkad je radnja otvorena, 1951. godine, više od 30.000 pisaca i umjetnika prespavalo je među ovim policama.

“Šekspir i kompanija” je knjižara bazirana na engleskom jeziku, smještena u srcu Pariza. Nalazi se na obalama Sene gledajući u Notradam. Knjižaru je osnovao Džorž Vitman koji samu radnju doživljava kao knjigu i tako želi da svako ko uđe u radnju to učini kao da otvara korice jedne knjige. Konstruisana u 17. vijeku knjižara je najprije bila manastir, tako da je Džordž o sebi volio misliti da je monah čije je zaduženje da pali svjetla po svome manastir, upravo kako je to i bio običaj u davna vremena.

Radnja je najprije nosila naziv “Le Mistral”, ali od 1964. iz zahvalnosti prema Sylvia-i Beach radnja dobija naziv “Shakespeare and company”, po uzoru na Silvijinu istoimenu knjižaru koja je od 1919. ugostila mnoga poznata imena: Joyce, Hemingway, Stein, Fitzgerald, Eliot, Pound.

Za vrijeme Velike depresije Džoržd je u svojim ranim dvadesetim krenuo na putovanje po Americi sa samo 40 dolara u džepu i tada je zavisio od gostoljubivosti mnogih ljubaznih stranaca, pogotovo kada se razbolio na Jukatanu – to je ostavilo utisak na njega tako da je osnovao svoju filozofiju pto svjedoči i natpis u njegooj knjižari: ” Budite gostoljubivii prema strancima, možda su to prikriveni anđeli”.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s