Da li idem u pakao prvim vozom?

2017.Stiže mi Nova godina. Međunarodna. Ispred nje je Božić. Katolički. A sudeći po koka-kola reklamama, to je upravo međunarodni. Onda mi stiže Božić. Pravoslavni. I Nova godina – pravoslavna. Kada da okitim kuću, čime da je okitim. Da li da jelku stavim u sobu ili ne? Ukoliko je stavim da li idem u pakao prvim vozom? Ne znam. Ne znam zašto je to uzrok tolikog trvenja među nama samima. Ako postoji razloga za slavlje više, onda neka ih bude. i jedna i druga godina, koliko god. A ako se zadovoljavamo samo sa jednom, onda radimo na tome. Ne reklamirajmo onda konzumske, bingovske i -ine pripreme za kićenje kuće i jelke i stavljanje poklona pod bor, jer to nisu običaji pravoslavnog naroda. Ukinimo u svojoj kući ono što nije naše, a dopustimo drugima u svojoj kući da rade šta njih čini sretnima. Ako se budemo obazirali na tuđe običaje, mrzeći ih ili obožavajući ih, onda ćemo ukinuti vrlo brzo i naše. A zašto bi ih ukinuli? Zar stvarno nema vremena više za makar razgovor sa svojim bakama i djedovima o tome kako su se upoznali, kako je izgledalo ići u školu u njihovim vremenima, kako je došao televizor u kuću, šta je za njih značila čokolada kada se pojavila ili bar žvakaća guma koja je za mog oca ja mislim i danas ostalo nešto nepoznato. Sjedneš, pričaš, smiješ se. Ne dosađuješ se, prevrćeš očima – ropće jedno na drugo, samo se gleda gdje će izaći iz kuće, ne ostati u njoj, sa svojima i tome slično. I ako ostaneš, neka kuknjava spopadne sve ukućane. Ne sviđa mi se to. Ne možeš ne cijeniti sebe, a očekivati nešto slično od nekog drugog. I zašto uopšte smeta toliko onom Drugom kada se nešto dešava, a nije slično ili isto onome za šta je on upoznat. Ne razlikujemo se puno od životinja kada nam se ponašanje dovede u pitanje. Zašto se neke greške stalno spominju – ukoliko ne uradiš ovo, pogriješićeš; zašto se one kontravrline danas prigrljavaju kao nešto potpuno odomaćeno našoj duši? I niko se nikada ne zapita može li drugačije? Treba li drugačije? Možda ima nešto vrijedno u našoj tradiciji koju žestoko istiskamo pod naletom potrošačkog mlina svega što diše. Iza tog potrošačkog samo je jedna vrijednost – novac – a on ne poštuje nikoga.

Advertisements

4 thoughts on “Da li idem u pakao prvim vozom?

 1. Interesantan način viđenja stvarnosti. Sviđa mi se blaga ali korektna kritika svakodnevnog konzumerizma. U svakom slučaju slavlje treba da bude slavlje po svojoj suštini,prilika da se ujedinimo sa Sobom i sa Drugima.

  Liked by 1 person

 2. First of all I would like to say awesome blog!
  I had a quick question which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was curious to find out how you center yourself and clear your thoughts before writing.
  I have had a tough time clearing my thoughts in getting my ideas out there.
  I do take pleasure in writing however it just seems like the first
  10 to 15 minutes are generally lost simply just trying to figure out how to begin. Any
  ideas or hints? Kudos!

  Like

  1. Well, first of all – thanks. It means a lott to me. And let me say next that all you need to do is be focus on what ever makes your mind goes. I don’t know – what some Star trek episode, listen to Madonna’s song Nothing really matters, have some change in your life – anything that makes you move – in a way closer to what you are, what you want, what makes you stand on a ground with both of your legs. start your passions you forget about, if you are not in love than fin someone and make a move or if you are in love, than again you try to make your partner feels like you two are at the very begining of relationship – when he/she addored you and everything you say or do. Do something that make you feel young, or spiritualy wide open – do not close yourself in some boundaries of age, position at work, being a part of some role you are carring. Read. Exercise. Go and make some helping people activities . give someone money, go to talk to lonely ones…I don’t know. Suprise your self – that is the key.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s