Poslije Kulturne revolucije: Traume su i na nama?(1.dio)

Da li traume koje su preživjele žrtve Holokausta, kineske Kulturne revolucije, Jugoslovenskog previranja, i sl. u stvari prelaze na njihovu djecu i unuke ? Tekst je izišao ovih dana, a proći ću kroz malo duže izlaganje.

Šajla Lav je dijete čija je majka – i njeni majka i otac – preživjela kinesku Kulturnu revoluciju i sada želi znati da li ona sama  nosi tragove traume izazvane u događaju same revolucije, a koju su preživjeli njeni najbliži.

Sjećanje šesnaestogodišnjeg Hongbing Zhang-a vodi u 1970-tu godinu, u jedno veče kada pere suđe u svojoj rodnoj kući. Prisutni su otac i majka. Nakon nekoliko beznačajnih rečenica o gostu koji je otišao kući, majka izjavljuje rečenicu u kojoj brani državnog neprijatelja osuđenog na smrt.

Mladić je tada svoju majku vidio kao čudovište: “lice joj je postalo zeleno i zubi su joj narasli kao u vuka, sa kojih je kapala krv”, naravno u njegovim očima. Koliko je Mao bio u mislima svojih podanika govore i riječi koje je sin majci rekao:

“Izdajico”.

Majka mu je o obrazložila – Mao nije više što je bio, sada je postao predmet obožavanja, a o klasnim borbama i ne znaš šta se dešava.

Otac se već spremao da ženu prijavi, ali sin se prvi dokopao papirića na kojem je napisao da mu je majka rekla opasne stvari upućenu Mau, te da želi da se opovrgne presuda upućena Shaoqi Liu i dodao da joj je i otac bio kontraš.

Zhang je otišao do vojnog štaba i papir ubacio ispid vrata, a negdje oko ponoći kada se vratio zatekao je ujaka koji moli sestru da povuče riječ, na šta je ona uzela sve Maove fotografije u kući i odnijela u svoju sobu, zaključala se iza čega se osjetio samo miris dima. Nakon toga probili su vrata i izbacili je.

Zatim su sve njene fotografije spalili.

Za manje od dva mjeseca Fang je stajala na trgu. Većina zubi joj je bila izbijena. Vojnik je povikao – Ubijte je. Zhang je posmatrao i mislio je tada kako je sigurno gledala njegovu smiješnu facu.


 

( Izvor: mosaicscience.com )

Advertisements

13 thoughts on “Poslije Kulturne revolucije: Traume su i na nama?(1.dio)

 1. Very nice post. I just stumbled upon your weblog as well as
  wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blogs.
  In any case I’ll be subscribing to your feed as well as I hope you write once more
  soon!

  Like

  1. Greetings,
   Thanks, sorry I am not an English writer – I generally write on my local language, but we can talk of course. Ask me if there is something interesting going on or about topic you care about.
   Sincerely, Ana

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s