ISKORAK NAPRIJED: Ateisti Srbije ‘protiv Boga’

Udruženje Ateista Srbije uputilo je otvoreno pismo Ministarstvu prosvjete povodom predstojeće školske slave svetog Save konkretno u OŠ ‘Vojvoda Mišić’.


‘Stanite na put zaglupljivanju dece i obesmišljavanju školstva. Ostavite pozitivan trag i ostanite upamćeni kao čovek koji stoji na braniku obrazovanja, prosvete i nauke, a protiv mraka dogmatskih izmišjotina i besmislenih, a skupih bajanja sveštenika.’

Odlučili su se na ovaj potez nakon što je blic objavio da se učenicima traži po 100 dinara kako bi sveštenik došao u školu.

‘Zanemarujući čak i elementarna učenja o skromnosti, koja navodno propagira i SPC, ostajemo zaprepašćeni time da se, uz flagrantno kršenje Ustava, sada u javnoj, državnoj osnovnoj školi, legitimizuje i primitivna praksa žickanja novca, uvrežena među sveštenstvom SPC. Uobičajeno „daj koliko daš, ali niko ne daje manje od…”, koje je svakodnevna pojava pri verskim obredima SPC, sada se maligno širi i na decu, maloletnike, od kojih se očekuje da finansiraju sveštenika SPC, pripadnika povlašćene kaste u srpskom društvu. Kao da nije dosta to što SPC ne plaća porez i ne puni budžet države, kao da nije dosta to što iz tog istog budžeta prihoduju oko 8 miliona evra godišnje samo na račun toga što su crkva, sada bi da reketiraju i decu. Oni kojima mi, redovni i obavezni punjači budžeta, plaćamo penziono i zdravstveno osiguranje, sada bi da se još snažnije obruše na jednu od svojih omiljenih meta, decu.’

Nisu zadovoljni reakcijom Ministarstva prosvjete koje je kako navode, više bilo protiv traženja novca usljed pritiska javnosti nego usljed odlučnosti svoga djelovanja i zato traže rigoroznije mjere.

‘Smatramo skandaloznim to što država, oličena u Ministarstvu prosvete i resornom ministru Šarčeviću, zapravo podržava uvođenje primitivnih, štetnih, sa prosvetom i obrazovanjem nespojivih vradžbina i mađijanja, u institucije koje i morale biti hramovi znanja i kritičke misli, a ne dogmi i bajalica.

Zahtevamo zato od Ministarstva prosvete i od nadležnog ministra, da smesta okončaju ovu štetnu praksu, ne samo u Osnovnoj školi „Vojvoda Mišić”, već u čitavom prosvetnom sistemu. Deo obaveza prosvetnih radnika je i da vaspitaju decu, uz učenje i obrazovanje mladih umova. Taj zadatak, jedan od najodgovornijih u svakom savremenom društvu, potpuno je omalovažen i obesmišljen, dovođenjem sveštenika, simbola dogmi, neznanja, korupcije i zelenašenja u javne škole. Taj zadatak je u potpunosti uništen, onda kada se dopusti da se deca reketiraju, za potrebe dodatnog neoporezovanog bogaćenja povlašćene, od zakona i morala izuzete grupacije građana ove navodno svetovne države.

Sprečite to, gospodine Šarčeviću. Stanite na put zaglupljivanju dece i obesmišljavanju školstva. Ostavite pozitivan trag i ostanite upamćeni kao čovek koji stoji na braniku obrazovanja, prosvete i nauke, a protiv mraka dogmatskih izmišjotina i besmislenih, a skupih bajanja sveštenika.

Zaštitite Vuka, Dositeja, Orfelina i decu kojoj bi morali biti uzori, od brutalnih nasrtaja zelenaša i lihvara u mantijama.

Učinite to. Ispravite makar deo zla načinjenog deci, jer već je kasno za sprečavanje štete. Sada je moguće samo je umanjiti.’

(Izvor: UO Udruženja „Ateisti Srbije”)

 

Categories: Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s