NAUČNA FANTASTIKA Svijet dobro izgubljen ili Kud plovi homoseksualni brod?

Naučno-fantastična priča Theodora Sturgeona ‘World well lost’ je svjetlost je ugledala 1953. godine. Prvi put se u priči obraćuje pojam homoseksualnosti a njen autor je iskusio  ne samo odbijanje nego to da je njegov urednik uzeo telefon u ruke i nazvao sve i jednog drugog urednika da im kaže da ga i oni takođe odbiju.

Radnja

Dva vanzemaljca, vrste Dirbanu, dolaze na Zemlju i osvajaju srca njenih stanovnika svojom gracioznošću i ljubavlju jednih prema drugima. Mediji su ih nazvali golupčićima i sve i jedan stanovnik Zemlje je osvojen njihovom nježnošću.

Dirbanci nisu do sada imali nikakv kontakt sa Zemljanima osim jednog kratkog posjeta njogovog ambasadora koji je Zemlju okarakterisao kao – odvratnom. Međutim, moraju povratiti svoje ‘golupčiće’ koji su u stvari odmetnici i zato se odlučuju na dalji kontakt.

Zemljani su pripremili tim za saradnju: Rootes, kapetan tima, je arogantni, govorljivi ženskaroš. Grunty je podčinjeni  – nezgrapan, šutljivi pjesnik koji više voli da grokće nego da priča.

Gruntz shvaćada ne njemu nema efekta tokom kontakta sa vanzemaljcima kao i da su oni telepati i odlučuje se na ubistvo jer mu ide u korist to da je jedini on budan tokom letova. Međutim, golupčići ga sprječavaju crtajući mu 4 crteža:

1.crtež Roota, Grunta i lijepe ljudske žene, svi odjeveni

  1. ljudi – svi troje goli

  2. skica golupčića i još jednog vanzemaljca – svi goli

4.skica tri gola vanzemaljca.

Na slikama se vidi je je dodatni vanzemaljac u stvari ženskog roda, te da su ‘golupčići’ u stvari dva muškarca. Time se Grunty opravdava probuđenom Rootsu kada mu je saopštio da ih je stavio u kapsulu i izbacio u svemir, a preljuti Rootes bi ih ubio da je bio budan kada je shvatio da su u pitanju homoseksualci.

Dalje, Rootes zaključuje da se vlada Dirbanu planete u stvari sramila svoja dva predstavnika, te ih je htjela natrag, a da samu Zemlju ne vole jer su na Zemlji u stvari uspostavljeni normalni odnosi  – između muškarca i žene. Kada su se sreli sa vlastima druge planete saoštili su da su bjegunci umrli tokom transporta i da je brod nestao, a zatim se na povratku Rootes ponovo uspavljuje…

Grunty ostaje ponovno budan i sada se prikazuje o čemu on razmišlja – to su slike Rootsa u raznim ljubavnim položajima.

Grunty je homoseksualac, tajno zaljubljen u Rootsa.

 

(Izvor: The world well lostpicture by: Leaf and Petal design)

 

Categories: Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s