IKONE U CRNO-BIJELOM

Jedna od čudotvornih Bogorodičnih ikona našla se u publikaciji pod imenom With and without you.

Fotograf Jacob aue Sobol, rodom Danac, nagrađivan je mnoštvom nagrada, kako u rodnoj Danskoj, tako i snimajući fotografije u mjestima u kojima je kasnije živio – Kanada 1994 -95, Grenland 2007, Tokio 2006. Na Grenlandu je živio kao ribar kod djevojke Sabine i njene porodice, slikajući ribarski način života zbog čega je nominovan 2005. godine za Deutsche Börse Photography Prize. Radio je i na Guatemali, a trenutno je u Bankoku i Kopenhagenu.

Veći dio fotografija prikazuju dosta nagog tijela i tijela uopšte, nekih svakodnevnih radnji, kao npr, činiju hrane na golim ženskim preponama, uriniranje, menstruaciju, she-maleove, a jedinstven je u crno-bijeloj izradi svih radova.

Zadnju egzibiciju je imao u Galeriji Polka u Parizu prošle godine. Parižani su počastvovani što su smjestili rad takvog čovjeka upravo kod sebe, čiji san je ispunjen – prošao je dionicu Transisibirsk – 10.000 km dug put od Moskve do Pekinga i tada je i duhovno i emocionalno sazrio, kako bi Jaspers to objasnio da putnik u stvari na putu putuje kroz sebe.

Da li vam je ikad mačka uputila pogled u kojem vam je sve rečeno – da ukoliko je ne uhvatim u tom trenutku kada je dobila grč na rubu mog balkona – pašće; ujedno i da joj olašam muke zbog kojih joj je svaki dan sve gore i pita se zbog čega.

Prekoračujući granice, Sobol pokušava doprijeti do suštine ljudskih emocija:

“Za mene, ono što govorimo riječima je mnogo slabije od onoga što možemo da izrazimo u našim očima i našim tijelom. Slika dolazi bez riječi i tako trebaju da se dešavaju i susreti.”

Rad Jacoba aue Sobola pogledajte ovdje.

 

jacob a s with and without you.jpg
još jedna ikona snimljena vjerovatno u Rusiji With and without you

 

jacob-aue-soboljacob-a-s-roads-of-bonesjacob-a-s-i-tokyojacob-a-s-by-the-rivers-of-kings_1jacob-a-s-sabinejacob-aue-sobol-with-or-without-youjacob-a-s-by-the-rivers-of-kingsjacob-a-s-by-the-rivers-of-kings_2

 

(Izvor: jacobauesobol)

 

Moj rad možete podržati putem sljedećih društvenih mreža:

 

ana_logo

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

Categories: Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s