EDUKACIJA OVOG PROLJEĆA Odsjek pod nazivom ‘Prozivanje sranja’ (Calling Bullshit)

Na žalost, svjedoci smo istih i sličnih dešavanja i na fakultetima i na medijskim izvorima.

Vjerovali ili ne, to je naziv Odsjeka, onako kako su to zamislili Carl Bergstrom i Jevin West  čiji prvi časovi kreću sa proljetnim semestrom  2017. (dakle, u toku) za 160 studenata na Washington Univerzitetu u Siettlu. Tačan naziv bi bio Prozivanje sranja u doba ‘velikih’ informacija, a izgled pogledajte na njihovoj Calling Bullshit stranici.

Šta ih je natjeralo na ovakav potez?

Nauka je osuđena na medije, visoko obrazovanje nagrađuje sranje umjesto analitičke misli, u kulturi se sranje proglašava za visoku umjetnost…Zbog toga svega njima je – dosta! A ono konstruktivno što znaju da rade jeste da edukuju – učeći studente da prepoznaju sranje, bore se protiv njega i to – analizom i argumentom.

FAQ: Šta tačno znači sranje (bullshit)?

“Sranje (Bullshit) jeste jezik, statističke figure, grafički podaci i ostali oblici prezentacije sa namjerom da impresioniraju i preplave čitaoca ili slušaoca, sa krajnje drskim nepoštivanjem za istinu i logičku konherenciju.

‘O sranju’ je pisao emeritus sa Princetona Harry Frankfurt, knjigu pod istoimenim nazivom koja je bestseler na Amazonu i upravo za prvu nedjelju predavanja planirano je čitanje iz njegove knjige.

Sami autori naglašavaju potrebu kritičkog mišljenja, bez uplitanja u sferu političkog, kako bi se kroz masu podataka kojima se nauka i obrazovanje obasipaju svaki dan, uspjeli izvući na tlo zdrave retorike i činjenica.

Više o samom programu na njihovoj web stranici Calling Bullshit.

with kind permission of Carl
Jevin West and Carl Bergstorm
Gostovanje u emisiji K5NEWS-a 02. februara 2017. godine

 

Categories: Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s