Da li uzimanje kontraceptivnih pilula može uzrokovati pojavu depresije?

Da li je moguće da uzimanje kontraceptivnih pilula može stvoriti preduslov za pojavu depresije? Mnogo se špekuliše o tome da je uzimanje tih pilula možda uzrok povećanog broja neplodnosti među mladim ženama moga godišta, ali i mlađih, a sada se kontraceptivne pilule povezuju i sa depresijom, a ni to nije mali problem.

Zna to svaka žena koja je imala ili bila na granici da se izbori sa njom. Dani provedeni samo u plaču, u tugi, bolu, ne-ljubav prema sebi, životu, bebi, mužu, pa onda i nekoj mržnji, a ponekad i u strahu. Potpuno odsustvo svega voljnog.

O eventualnim razlozima za pojavu neplodnosti čitajte u nerednim blogovima kada ću obraditi prelazak oblaka nakon katastrofe u Černobilu 26. aprila 1986. godine.

Dr. Ojvind Lidegaard, glavni istraživač na Univerzitetu u Kopenhagenu, proučavao je podatke više od milion žena (milion i 61.997) i djevojaka u Danskoj od 2000. do 2013. starosne dobi između 15 i 34 godine (sam test pogledajte ovdje).

Tim je uočio da 55 % ispitanih osoba trenutno koristi ili je nedavno koristilo pilule za sprječavanje začeća i dalje – 133.178 imalo je prepisan recept na antidepresive i 23.077 imalo je već dijagnozu početne depresije.

Kao što vidimo i djevojke sa 15 godina već počinju kontraceptivne pilule, a vidjećemo da upravo doba adolescencije nosi sa sobom i najveći rizik pojave depresije.

Istraživanja su pokazala da je među adolescentima rizik za potragu za antidepresivima veći za 1.8 puta, ukoliko su koristili kombinovanu oralnu kontracepciju i 2.2 veći rizik ukoliko su samo na progesteronu. Adolescentice koje su koristile samo neoralne proizvode kao što su ‘krpice’ i intrauterini ulošci (IUS) imale su 3 puta veći rizik za mogućnost prvog posezanja za antidepresivima.

Ono što se na kraju istraživanja preporučilo jeste – da osobe sklone depresiji ili kojima je već utvrđena depresija u bilo kom obliku – trebaju koristiti neke druge oblike sprječavanja začeća umjesto hormonalnih pilula.

Pošto se ne može odmah znati kakav učinak ima korištenje kontracepcije, Dr. M. Susan Scanlon, ginekolog u Centru za žensko zdravlje u Illionisu preporučuje praćenje pacijenata prvih tri do šest mjeseci.

Da slučaj pojave povezanosti depresije i uzimanja kontraceptivnih hormonalnih pilula nije usamljen, pokazuje i podatak Dr. Rute Nonacs, psihijatra na Odjelu za perinatalnu i reproduktivnu kliniku gdje su se žene  (podaci su anonimni) takođe žale na kolebanje raspoloženja i zamahe u pravcu neobjašnjive tuge, u vremenu uzumanja kontraceptivnih pilula.

Da li naši ginekolozi i ginekološkinje vode računa o tome kako se osjeća nenja pacijentica, ili kada joj se požališ na nadimanje i da ne možeš više ništa raditi, i da ni sama ne znaš kako se tako brzo umaraš – ona ti propiše magnezijum i miks svih tableta zajedno i kaže ti – tebi je dobro. Smiješno.

Ne zaboravite da su neki od simptoma sljedeći¹:

• deprimiranost,

• osjećanje krivice,

• suicid,

• rana insomnija,

• insomnija tokom noći,

• kasna insomnija,

• rad i aktivnost,

• retardacija,

• agitacija,

• psihička anksioznost,

• somatska anksioznost,

• somatski GIT simptomi,

• opšti somatski simptomi,

• genitalni simptomi,

• hipohondrija,

•gubitak tjelesne težine A i B i

• sposobnost uviđanja.

Rukovodimo se krilaticom da je boje spriječiti nego liječiti, ali vidimo da na kraju ne možemo znati da li smo učinili ono najbolje. Naime, kada se već dođe do začeća nailazimo na novu prepreku za preskočiti, a to je pitanje zadržavanja djeteta i onda se nadamo da ćemo kontracepcijom, tj. sprječavanjem eventualnog začeća, uspjeti spriječiti nadolažeće dileme. Ali, stvar je ozbiljnija i trebamo se zapitati na koji način ćemo svoju djecu najbolje uputiti u svijet odraslih, na human i edukativan način, ne prepuštanjem slučaju, medijskoj informisanosti, vršnjačkom rekla-kazala i na kraju osudi od strane i vjerskih i drugih društvenih grupacija. Pričajmo međusobno i rješavajmo probleme.

 

( Izvor: heathline)


¹Vukadinović,S. Stojaković, M. Stojanović, Z. ( 2012). KVALITET ŽIVOTA PACIJENATA SA DEPRESIJOM NAKON MOŽDANOG UDARA. PSYMEDICA. Dostupno na: https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi7lqaq9uTSAhVIApoKHV1tA2YQFgg9MAY&url=http%3A%2F%2Fdoisrpska.nub.rs%2Findex.php%2Fpsymedica%2Farticle%2Fdownload%2F3259%2F3111&usg=AFQjCNHSovUPU_mJHPqO_m_ADQ5Vy8Buvw&sig2=XmaR5VSGuz7IP6prqpf6QA&bvm=bv.149760088,d.bGs. 〈pristupljeno 20. marta 2017.〉

One thought on “Da li uzimanje kontraceptivnih pilula može uzrokovati pojavu depresije?

  1. To značajno pomaže u smanjenju telesne težine. Takođe, on i ojačava imunološki sistem koji omogućava telu da se brani od bolesti i infekcija. Proizvod promoviše metabolizam i ima nekoliko prednosti:
    Ubrzava proces sagorevanja kalorija Stvara najbolje i brze rezultate u sagorevanju masti Takođe, pomaže u suzbijanju apetita i smanjuje želju za obrocima Takođe, smanjuje bolove u leđima i akne. таква Držimo slatkog ishrane treba 3-7 dana, na Chocolate slim cena kraju, možete izgubiti oko 7 kg viška kilograma. Po mišljenju pristalica ove dijete, ukusno čokolada pomaže da generišu endorfini, kao i da prežive gotovo potpuno gladovanje bez tipičnih ide zajedno sa programom za upravljanje težinom od stresa i anksioznosti. Pored toga, brojne veruju da je obilje kofein pomaže doći pravo do masnih naslaga, kao i da ih uništi.
    U apotekama Chocolate slim.
    Velika prednost plana čokolada dijeta-ovo je velika pobeda. S obzirom da je maksimalni gubitak težine od 1 kg dnevno, kao i usled gubitka težine trenutno vidljivi 3-4 dana, ova dijeta-jednostavno najbolja opcija da se oslobode viška kilograma do važan putovanje ili događaj. chocolateslim-u-srbiji.com више информација

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s