PROCES DEKOLONIZACIJE Studenti filozofije zabranjuju ‘bijelog’ Platona, Dekarta i Kanta

Na londonskom Univerzitetu, studenti u Školi orijentalnih i afričkih studija ili skraćeno SOAS (School of Oriental and African Studies) zahtijevaju uzbacivanje Platona, Dekarta i Kanta iz nastavnog plana i programa zato što su – ‘bijeli’.

Za uklanjanje ‘bijelih’ filozofa kliknite ovdje.

Šta to znači? Sindikat SOAS-a kaže da su u stvari dio mnogo veće kampanje širenja dekolonizacije Univerziteta, gdje pokušavaju riješiti strukturalno i epistemološko nasljeđe kolonijalizma, a da se zbog toga u programu trebaju uvrstiti filozofi afričkog i azijskog porijekla (razlog  bojkota su zahtjevi generacije ‘snježnih pahuljica’ – generacija koja se postala zrela 2010. godine – za koje se smatra da će biti usvojeni. Vlada želi u centar obrazovanja postaviti zadovoljstvo studenata, za šta se smatra da može načiniti veliku štetu).

Filozof Roger Scruton je rekao da bi volio čuti po čemu je Kantova Kritika čistog uma direktno vezana za kolonizaciju.

Prorektor Buckinghamskog fakulteta, Anthony Seldon, izjavio je da:
„Postoji realna opasnost političke korektnosti koja izmiče kontroli. Moramo shvatiti svijet kakav je bio, a ne ponovo pisivati istoriju kao što bi neki bi to željeli uraditi.”

Opet, s druge strane, čelnici SOAS-a govore sa im je ovaj problem primarni za ovu akademsku godinu – ‘bijeli’ filozofi se trebaju izučavati samo ako se za to pokaže potreba, a uz to da se na njihov rad uvijek mora gledati sa kritičke sistance jer se mora znati da je tzv. prosvjetiteljstvo u stvari bilo dio tekovine kolonizacije.

Mišljenja su različita, tako da šef katedre SOAS za religiju i filozofiju kaže da je u pitanju pomodarstvo, a prorektorica Deborah Johnston smatra da je snaga njihovog odsjeka ta što upravo i posmatraju stvari baš iz pozicije zemalja za koje su orijentisani – Azije, Afrike i Srednjeg Istoka.

Za pohvalu je pokret i talasanje iako jeste tačno da se istorija ne može izmijeniti. Treba uvažiti ako ne zahtjeve, onda molbu studenata koji žele u program dodati i do sada skoro anonimne nove filozofe i pored ovih gore pomenutih sada već konstanti, koji i sačinjavaju Istoriju filozofije, ali filozofija nije umrla sa Hegelom kako neki misle, nego je i danas živa i treba je njegovati i treba aktuelizovati studentima bitna pitanja.

(Izvor: telegraph, photo: benkling)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s