KREATIVNO U QLABU Šta ti treba da bi postao preduzetnik? Dobra ideja.

Inspirativno veče nabijeno nevjerovatnom kreativnom energijom i osobama koje imaju petlju da naprave prvi korak.

Posjetila sam današnju free konferenciju koju su organizovali banjalučki Digivox i novosadski School of skills. Tema je bila Kako preživjeti započinjanje sopstvenog posla, a sve se održavalo u qlab okruženju, na adresi Petra Preradovića br. 12 (ukoliko ne znate kako tačno doći do kancelarije, pitajte taksistu na nekadašnjoj autobuskoj stanici preko puta medicinske elektronike).

Razlog zbog kojeg sam otišla je bio, osim što sam htjela da vidim kakvo je u stvari okruženje Qlaba, takođe i da vidim kako bih zaista mogla da razvijem nešto od ideja o kojima razmišljam već duže vremena – filozofska fondacija i sve vezano za tu oblast.

Dočekali su nas Gradimir i Aleksandar iz Digivoxa, a na stolicama smo dobili poklon kupon od 5 do 10% na sav asortiman u Infocomute flašicu Vivie.

Na početku nas je pozdravila Maja ispred Fress.ba, proizvoda organskog porijekla i objasnila nam je kako je bez ikakvog kapitala i veza ili poziva sve sama postigla. Po struci je ekonomista i nije bilo jednostavno izaći iz ‘komforne zone’, kako sama Maja kaže, ali je uspjela. Posao je zasnovan na dostavi. I time je pokrenula priču u Banjoj Luci da bi se spojila zbog zajedničkih interesa sa Sarajevom i krompir.ba – i završili su u Fress.ba. Nije bilo jednostavno. Jedno jutro morala je nadomjestiti 190 kg mahuna, jer su joj dotadašanji partneri jednostavno htjeli zadržati proizvode za sebe.

Nijedan početak nije lagan, to je sigurno. A što je najgore – i u tome se slaže naredni govornik, Mladen Milanović (12 godina proveo u Australiji, gdje se i školovao; trenutno je iz čistog entuzijazma uradio projekat MOTO FEST koji se prvi put održava u Banjoj Luci ove godine), novopostavljeni direktor Gradske razvojne agencije Grada Banje Luke, mi negativno mislimo. Ako ne mi, onda naši roditelji, mama koja se previše brine za svoje dijete, naši prijatelji, kumovi – svi. I odmah postavljaju pitanja – a otkud ti novac za to, kako to misliš izvesti…

Prvo što se svako treba zapitati je: Da li postoji potreba za taj posao? I onda krenuti u djelo, kaže Mladen. Osim toga, treba razlikovati potrebu od želje, jer želje ispunjavamo radi sebe, a potrebe radi drugih i tržišta.

Miljana Vorkapić-Viček ispred School of skills, po struci sociolog, opomenula je da treba da poznamo, tj. priznamo svoja ograničenja, a onda tražiti dopunu i formirati tim. A najveći problem je – ostati sam na kraju dana. Jer tada nas stignu strahovi. I ti strahovi nas mogu zaustaviti – tada trebamo kolegu koji će na istu stvar pogledati iz drugog ugla.

A Aleksandar Čičić iz Digivoxa nam je objasnio koja su 3 najvažnija trenutka u započinjanju svoga posla:
• Učenje i postavljanje izazova, jer sam fakultet nije dovoljan

• Tim.

• Networking ili povezivanje. Sa svima, odnosno – saradnja, a ne konkurencija.

I tu se čovjek lako može pokolebati jer je u pitanju početak, ali kada se naiđe na prepreku, ne treba odustati nego istrajati. I pošto je jedan od slušalaca postavio pitanje o svom konkretnom problemu – šta da radi sada kada je položio sertifikat za trenera u fitness studiu i ne želi dati svoj original da se urami na zid – zbog čega će izgleda raskinuti do sada dobru saradnju – najbolji odgovor je bio da je sa poslovnim partnerom kao u braku – ako mu ne vjeruješ, brak propada. Prije ili kasnije.

Za kraj nas je Mladen pozvao da mu se javimo putem mejla ili telefona sa svojom idejom i on će naći vremena za sastanak i vidjeti da li ideju vrijedi realizovati ili ne.

E, sad. Izaći iz zone komfora kao imperativ…

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s