JOHN WATERS Šta treba biti cilj svake diplome?

Watersov govor na dodjeli diploma u Rhode Island školi dizajna:

‘O, ne mrzite sve bogate ljude. Nisu svi toliko loši. Vjerujte mi, poznajem neke zle siromašne ljude, takođe. Mi trebamo neke bogate ljude: Ko će drugi gledati naše filmove ili kupovati našu umjetnost? Ja sam bogat! Ne mislim na novac – mudrost. Mislim na to da sam shvatio kako to da ni u jednom trenutku ne budem okružen šupcima u mom ličnom i profesionalnom životu. To je bogatstvo. I ne biti okružen šupcima bi trebao biti cilj svakoga ko je diplomirao ovdje danas.

U redu je mrziti siromaštvo, takođe, ali samo siromaštvo duha, ne stanja. Za mene siromašan čovjek  može imati veliki račun u banci a biti glup po izboru – nezainteresovan, spreman na osuđivanje, izolovan i nespreman na mijenjanje.

Takođe mi je žao da izjavim da ne postoji takva stvar kao što je karma. Toliko je mnogo mojih talentovanih prijatelja koji su mrtvi i toliko budala koje sam sreo i gnušao ih se koji su još živi. Nije pravedno, i nikada neće biti.’

 

John Waters, američki režiser, scenarista, pisac, glumac, stand-up komičar, novinar, vizuelni umjetnik, umjetnički kolekcionar.

Poznat po filmu Cry-Baby sa Johnny Deppom u glavnoj ulozi ( tu su nezamjenjivi filmovi opterećeni gadljivim elementima poput Pink Flamingos, Serial Mom, Mondo Trasho, Polyester i mnogi drugi.

 

ana_logo

 

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

Categories: Tags: , ,

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s