FARENHAJT 451: “Problem se pretvorio u pretežak teret? U peć s njim!”

Farenhajt 451; Reja Bredberija. Upravo, lagano se tresući, dovršavam knjigu.

Da li si sretan?

Gaj Montag se ni po čemu ne razlikuje od drugih požarnih brigadira – taman, ista visina, isti oblik brade i lica, ružnjikav. Život mu teče sasvim normalno – radi svoj posao spaljivanja knjiga i kuća (ponekad i ljudi s njima), u braku je sa ženom Mildred koja ne želi imati djecu, u dnevnom boravku je ‘porodica’ – elektronska projekcija rođaka s njegove i ženine strane koji simuliraju porodične brige i razgovore;

Odjednom se u ulicu doseljava Klaris – ’17 -godišnja luda djevojka’ koja priča; sa ženom nije vodio razgovore, niti je uopšte primjećivao ikoga da vodi razgovore – svi su samo slušali – putem bubica u uhu, ogromnih televizora na zidovima, zvučnicima u prevoznim sredstvima. Klaris je pitala ZAŠTO, a ne KAKO. Upitala ga je da li je sretan.

-Da li sam šta?

temperatura na kojoj se papir gasi i sagorijeva
temperatura na kojoj se papir pali i sagorijeva

Kako postaješ toliko prazan

“Budite čovjek, gospodaru Ridli; danas ćemo, božjom milošću, u Engleskoj upaliti svijeću koja se, vjerujem, nikad neće ugasiti.”

Žena koja je izgovorila ovu rečenicu spalila se zajedno sa svojim knjigama. Mildred je pokušala samoubistvo. Omasovljavanje svih sadržaja.

“Škola je skraćena, disciplina oslabljena, filozofija, istorija, jezici izbačeni, engleski jezik i pravopis postepeno se sve više zanemaruju, na kraju se gotovo potpuno ignorišu. Živi se u trenutku, bitno je radno mjesto, zadovoljstva se nude svuda unaokolo nakon posla. Zašto da se uči bilo šta osim pritiskanja tastera, prebacivanja prekidača, zavrtanja matica i šrafova?…

Patent zatvarač zamijenio je dugmad i time je čovjeku oduzeto taman ono malo vremena za razmišljanje dok se oblači u zoru, u filozofsko doba dana, i stoga melanholično doba dana.”

Propovijed koju je šef održao Gaju kako bi se povratio sebi – ‘Ko zna ko će postati meta načitanog čovjeka?’ dočarava ujedno prezir prema knjigama koje svaki dan spaljuju, ali i neobično poznavanje njihovog sadržaja.

Rat

Paralelno sa započinjanjem rata, Montag se suočava i spaljuje svoj problem – šefa Bitija. Tada otpočinje njegov rat. Knjige koje je sakrio u dvorištu je pronašao i ponio sa sobom. Postao je glavni akter TV ekrana kada je potraga krenula za njim – i da mu nije život visio o koncu, uživao bi u svojoj glavnoj ulozi. Iz grada bježi niz rijeku uz šine koje više nikuda ne vode osim do akademskih beskućnika koji su postali – žive, hodajuće knjige Maraka Aurelija, Platona, Mateja, Marka, Luke i Jovana, Darvina, Šopenhauera, Ajnštajna;

Kada odeš ostavi nešto iza sebe

Živi kao da ćeš umrijeti za 10 sekundi, čuo je Gaj. Spaljen je drugi, nevin, čovjek – sve je prikazano na TV-u; Klaris je poginula – udario ju je automobil; Mildred je otišla od njega; konačno se sjeća njihovog prvog susreta.

“Danas ćemo samo početi da hodamo i da gledamo kakav je svijet i kako hoda i govori, kako zaista izgleda. Sada hoću da vidim sve. “

Pobjeda je u sjećanju.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s