SRBI U BIH: STILMANOVA MONOGRAFIJA OTIŠLA U PRAVE RUKE

Jedina internet stranica koja govori o istoriji, duhovnosti, tradiciji i životu našeg naroda u Bosni i Hercegovini bogatija je za još jednu odličnu monografiju našeg Banjolučanina Radovana Subića, mastera istorije.

Ovaj put dva primjerka knjige Stilman i balkanski ustanci (1866-1878), našle su svoje mjesto u rukama Danijela Mihića, vjeroučitelja i jednog od osnivača stranice Srbi u BiH koji je zajedno sa istoričarem Borisom Radakovićem oko sebe okupio tridesetak saradnika, a stranica je prepoznatljiva i na odsustvu dnevne politike i omalovažavanja drugih.

izgledamo_super
Knjigu je preuzeo Danijel Mihić, jedan od osnivača SRBI U BIH

O autoru

Autor monografije je Radovan Subić, master istorije u Beogradu, a dizajner korica te prelom knjige učinio je Miroslav Galić, magistar filozofije.

Radovan Subić rođen je 1980. godine u Banjoj Luci. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci. Master akademske studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Trenutno je doktorand istorije na istom fakultetu. Napisao je više radova i prikaza knjiga. Stilman i balkanski ustanci (1866-1878) njegova je prva knjiga, objavljena 2016. godine. Radi kao asistent na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

stilman

Rekli su 

Autor je rad zasnovao na Stilmanovim memoarskim zapisima i na nizu izvora, pruživši obuhvatan pregled date teme kao i skicu Stilmanove intelektualne biografije koja do sada nije bila tema Srpskih istoričara.

Doc. dr Miloš Ković, Filozofski fakultet Beograd

Prva mografija Radovana Subića ukazuje da se radi o temeljnom istraživaču čije će djelo biti od nemale koristi svima koji se ubuduće budu bavili nacionalnom i opštom istorijom XIX vijeka. Monografija posebno dobija na značaju ako se uzme u obzir činjenica da se ove godine obilježava 140 godina od ustanka Srba u Hercegovini i Bosni.
Doc.dr Borivoje Milošević, Filozofski fakultet Banja Luka

One thought on “SRBI U BIH: STILMANOVA MONOGRAFIJA OTIŠLA U PRAVE RUKE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s