ENGLESKI JEZIK: NAGRADNI ESEJ NA TEMU Šta je efektivni altruizam?

Stranica The Philosophical Quarterly objavila je Međunarodni konkurs za nagradni esej  2017. od 1500 funti na temu: Šta je efektivni altruizam?

Koje su njegove temeljnje postavke i da li su održive? Na primjer: Da li se efektivni altruizam poistovjećuje sa pojedinačnim jednoznačno upravljenim interesom pojedinca za dobrobit jednog određenog cilja? Da li i non-konsekvualisti trebaju razumjeti termine efektivnog altruizma (non-konsekvualisti su pripadnici etičkog tabora koji smatraju da je ispravno etičko postupanje i ono koje se nalazi u samoj nakani)?

Šaljite eseje do 8000 riječi sa odgovorima na neka od postavljenih pitanja.

Kako pristupiti?

Pišite dvostrukim proredom, poželjno je eseje slati u elektronskom obliku kao prilog na mejl adresu: pq@st-andrews.ac.uk, u PDF formatu, a tolerišu se i ostali oblici.


U slučaju da se neko odluči slati pismom, može to učiniti na adresu:

The Journal Manager
The Philosophical Quarterly
University of St Andrews
KY16 9AR
Scotland
UK,

naslovljeno sa  ‘What is effective altruism?’ Prize Essay Competition (tri primjerka samog eseja, a posebno ide koverta sa imenom i adresom autora).

Svi će se prijedlozi smatrati podnescima za objavljivanje u The Philosophical Quarterly, a obje pobjedničke i ne-pobjedničke prijave ocijenjene kao dovoljne kvalitete bit će objavljene. Datum zatvaranja podnesaka je 1. novembar 2017. godine.

 

(Izvor: Philosophical Quarterly, foto: createquity.com)

3 Comments

  1. …Uvijek sam podržavao razna natjecanja i tečajeve, jer oni spajaju ugodno s korisnim. Mladi i neafirmirani autori, kreativci, imaju šansu pokazati svoja znanja i radove široj javnosti, a za to mogu biti i dodatno nagrađeni, novčano ili profesionalnom objavom svojih radova, kao npr. tiskanjem vlastite knjige o trošku sponzora natjecanja.

    Liked by 1 person

    1. Tema je ne zanimljiva, nego neophodna za raspravljanje. Piter Singer, primijenjeni etičar i altruista u slučaju da ne znate, upravo je podijelio ovo obavještenje svojim pratiocima na FB stranici. A angažovanost je prijeka potreba ovih ljudi koji uspijevaju da vide šire, da saopšte i drugima koliko je bitno rješavati probleme, te baviti se pitanjima i problemima svoje zajednice, odnosno društva u cjelini. Pozdravljam, Ianuse

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s