DAKLE, VANZEMALJCI NAS ČEKAJU NA PLANETI VEGI, 1. dio

Imala sam priliku uzeti nešto po svojoj volji. To je bio Saganov Kontakt.

Karl Sagan je pionir egzobiologije, savjetnik NASA-e, Pomogao je u rješavanju tajne visoke površinske temperature na Veneri, sezonskih promjena na Marsu i crvene magle na Titanu; Za svoju knjigu Zmajevi raja: razmišljanja o evoluciji ljudske inteligencije dr. Sagan je dobio Pulitzerovu nagradu; astronom i popularizator nauke – asteroid 2709 Sagan otkriven 21. marta 1982. godine nosi njegovo ime.

Mogu li se mravi naučiti abecedi?

Ellie Arroway je djevojčica koju su oduvijek zanimali radio-valovi. Sa nekih desetak godina gleda film Pinokio, a kako je čitala i bajku razmišljala je o Đepetovom padu, kada ga je lutka udarila s leđa. Kada su ga upitali šta radi na podu – odgovorio je: Podučavam mrave abecedi. Uvijek ju je mučilo pitanje: Mogu li se mravi naučiti abecedi.

Zdravo, zlato

Bez oca je ostala rano. S time je završilo i njeno djetinjstvo. Dobila je očuha koji nije podupirao njene ‘neženstvene’ težnje, odnosno sve vezano za naučno-istraživačke projekte kojima su se obično bavili dječaci.

Zanimljivo je koliko se ‘bubanje’, kako ga mi označavamo u stvari vezuje za prosječne, sasvim obične i neinventivne ljude.sagan3.jpg

“Pomirila se s učenjem napamet iako je znala da je to u najboljem slučaju samo šuplja ljuska pravog obrazovanja. Trudila se samo onoliko koliko joj je bilo potrebno da dobija dobre ocjene i bavila se drugim stvarima. Dopustili su joj da slobodno vrijeme, ponekad i nakon škole, provodi u takozvanoj radionici – prljavoj i skučenoj maloj tvornici osnovanoj pošto je škola počela posvećivati više pažnje stručnom obrazovanju koje je bilo u modi.”

Da bi se pomirila sa očihom a umolistivila majku koja je to sve podnosila – krenula je na časove u crkvu svake nedjelje. Do jednom. Presudilo je Ellino postavljanje pitanja o Isusovom porijeklu od kralja Davida – koje po Mateju ima 48 generacija, a po Luki 43…

Ljubav

Momak po imenu Jesse je živio sa njom toliko dugo dok se nisu upitali za njeno školovanje – on je htio dijete, a ne njeno školovanje i tu je završila poprilično ozbiljna veza, kako je Ellie mislila. Bio je muzičar i potpuno različit od njenih sada već studentskih kolega koji su svi bili asocijalni.

Diplomirala je na Harvaedu cum laude i nastavila rad na svojoj prvoj ljubavi – radio-astronomiji.

SETI

Postala je direktorica Projekta Argus – centra gdje se proučavaju radio-valovi na osnovu kojih se dobijaju podaci o planetama, zvijezdama, galaksijama, ili – najvećeg svjetskog sistema posvećenog radio-traganju za vanzemaljskim oblicima života. Iznad radnog stola joj je stajao Kafkin citat iz Parabola:

Sirene sada imaju još smrtonosnije oružje
od svoje pjesme, naime svoju šutnju…
Neko je možda uspio pobjeći od
njihova pjeva,
Ali od njihove šutnje, sigurno nikada.

Nikakav signal iz svemira nije dobijen. Sve do…

ANOMALAN ISPREKIDAN RADIO-IZVOR, REKTASCENZIJA 18h 34m, DEKLINACIJA PLUS 38 STUPNJEVA 41 MINUTA, OTKRIVEN PROGRAMOM ARGUS ZA SISTEMATSKU PRETRAGU NEBA. FREKVENCIJA 9,2 + 4176684 GIGAHERCA, OPSEG OKO 430 HERCA. BIMODALNE AMPLITUDE OKO 174 I 179 JANSKYJA. DEŠIFRIRANE AMPLITUDE UPUĆUJU NA SLIJED PRIM BROJEVA. POTPUNO ISPITIVANJE DULJINE HITNO POTREBNO. MOLIMO NAZOVITE NA NAŠ TROŠAK RADI DALJNJIH INFORMACIJA I KOORDINACIJE OPAŽANJA.

E. ARROWAY, DIREKTOR, PROJEKT ARGUS, SOCORRO, NEW MEXICO, SAD.

 

Nastaviće se…

Categories: Tags: , , ,

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s