ODLOMAK IZ PROZNOG TEKSTA Zar i ti, sine Hriste

Bespomoćnost. Može nastati radi bolesti, nepodnošljivih uslova, situacija i tada duša krvari. Okreće se bilo čemu što će joj omogućiti normalan život. I tada se javljaju lovci na duše. 

Ustajanje prije svih, jutarnja molitva, akatist sv Nektariju Eginskom, jutrenje u pola 8, molitva prije jela, poslije jela, akatist Presvetoj Bogorodici, akatist Presvetom Gospodu našem Isusu Hristu, tekstovi sa svetosavlje.org, molitva prije jela, poslije jela, večernje služenje, po povratku kući molitva prije spavanja, psalmi, Novi Zavjet, a ostatak dana i noć je praćena neprestanim prebrojavanjem: Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me grešnu, uz padanje na koljena i poklone onda kada osjetiš da ćete uhvatiti izuzetno težak san. 

Odlomak:

Jovan vidje da Isusu nije dobro, a poznajući ćud i narav onog glavnog, ne znade ni sam da li da nastavi da razgovara, jer je bog gori od svakog Big Brothera ili da ipak kaže šta misli i tako urazumi ili bar utješi samog Isusa.

– Vidi se da si čovjek, misliš previše, kažem ti ja. Ali da te ne osuđujem, razumijem te. Razumijem te, vjeruj mi. Ali, ništa tu nisam mogao učiniti. Ja sam učinio svoje onda kada je na mene bio red, to je tačno i mogu ti reći da nije bilo lako – biti božji menadžer je težak posao kao što je težak svaki marketinški prljavi potez.

Niti mi je ko povjerovao, niti htio povjerovati, plus su govorili da sam lud ili da mi noge smrde. Nije lako ubjeđivati ljude koji su već sve prošli u životu i sad samo u potpunom mraku čekaju – šta? Ne znaju ni oni sami. Pakao je loš drug, moj brate.

 

Tekst pod nazivom Zar i ti, sine Hriste uvršten je u prozne radove Zbornika Glasovi Melpomene.

Konkurs za Zbornik književnih radova „Glasovi Melpomene“ raspisan je početkom 2017. godine sa ciljem da se skrene pažnja na jubilej  ̶  155 godina od rođenja srpske književnice Jelene J. Dimitrijević. Urednički kolegijum u sastavu: Dr Ana Stjelja  ̶  glavni urednik, i urednici: Gordana Vlahović, Jasmina Hanjalić, Vlasta Mladenović, Nikola Šimić Tonin i Sande Dodevski doneo je odluku da se u zbornik radova uvrsti 45 autora iz celog regiona.

glasovi_melpomene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s