BUKOWSKI: TRI DANA I ČETIRI NOĆI

Transkript govora u kojem će Bukowski reći zbog čega je dobro ostati u krevetu tri dana i četiri noći. Da ne kažemo – zbog čega je u stvari dobro biti – depresivan. Depresivac.

NSFW×

Imam periode kada, znaš, kada se osjećam pomalo slab ili depresivan. Jebi ga! Ove žitarice¹ ne idu kako treba. Samo idem u krevet tri dana i četiri noći, navlačim zavjese i samo u krevet. Ustaj. Seri. Pišaj. Popij pivo i nazad u krevet. Izašao sam iz tog potpunog ponovnog prosvjetljenja nakon dva tri mjeseca. Dobio sam snagu iz tog.

 

Mislim da jednog dana…da će reći da je ovaj psihotični momak znao nešto što…što znaš danima unaprijed i prije medicine, i toga kako oni otkrivaju kako stvari funkcionišu. Svi bi trebali ići u krevet sad i opet, kada se osjećaju loše i dići ruke na tri ili četiri dana. Onda bi se vratili dobri na neko vrijeme.

 

Ali mi smo toliko opsjednuti, da moramo ustati i raditi i ići spavati. U stvari žena sa kojom živim sad trenutno dođe oko pola jedan, jedan, ja kažem: “Veoma sam pospan. Želim ići spavati.? Ona kaže: “Šta? Nećeš ići spavati, tek je jedan sat (poslijepodne)!” Nismo čak ni pili, znate. Dođavola, nema ništa drugo za raditi do li spavati.

 

Ljudi su nokautirani procesom. Gore. Dolje. Radi nešto. Ustani, radi nešto, idi spavati. Ustani. Ne mogu izaći iz tog kruga. Vidjećete, jednog dana će reći: “Bukovski je znao.” Lezi tri ili četiri dana dok ti sokovi ponovo ne poteku, onda ustani, pogledaj uokolo i radi. Ali ko bi dovraga to radio jer ti treba dolar. To je sve. To je malo duži govor, zar, ne? Ali znači nešto.

 

Transkript, prevela Ana Galić

(Izvor: soundcloud)


× NSFW – engleski termin za sadržaj koji uključuje prizore golotinje i tome sl. najtacnije prevedeno – neprimjereno za radno mjesto; Not safe for work.

¹ Wheaties je brend žitarica za doručak. Poznat je po reklamiranju poznatih sportista na svojim omotima, te je postao kulturna ikona SAD-a (prim.prev.)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s