U SARADNJI SA ANTIKVARIJATOM RAMAJANA POKLON ČITAOCIMA -MURAKAMI O čemu govorim kada govorim o trčanju

Zajedno sa Antikvarijatom Ramajana Author anagalicblog poklanja jednu od najtraženijih knjiga ove godine – Haruki Murakami O čemu govorim kada govorim o trčanju. Pravila nagradne igre već znate – odgovorite tačno na postavljeno pitanje:

  1. Koje godine je Murakami objavio originalni rukopis za djelo O čemu govorim kada govorim o pisanju?

i to putem FB stranice Author anagalicblog ispod objavljenog teksta o nagradnoj igri. Na osnovu imena čitalaca koji tačno odgovore, random opcijom biramo dobitnika, a proglašenje je u subotu 23. septembra 2017. godine u 12 časova.


Ova knjiga čije je izdanje objavljeno 2017. godine u ediciji Geopoetika, odličan je poklon za trkače, atletičare i uopšte sportiste pogotovo one koji se raduju samostalnim, ne kolektivnim sportovima i takmičenju sa samim sobom.

Murakami u ovoj knjizi iznosi uobičajene misli koje jedan maratonac ima tokom trke od 42 kilometra, a osim toga učinio je nešto zbog čega ga maratonci mogu svrsati u red bogova – otrčao je i trku od 100 km u jednom danu – na jezeru Saroma se svake godine u junu održava ultramaraton od 100 km na Hokaidu: praznina misli, oblaci koji se pojavljuju prije same trke, grčevi u mišićima, zadovoljstvo samim sobom, a ne zapravo rezultatom, gubljenje snage s godinama, motivacije i adrenalina…Samo je mali dio jednog maratonskog trka koji je uvijek optimističan do 35 kilometra, a onda postaje muka.

“Trenutno mi postignuto vrijeme nije toliko važno, jer radim na tome da povećam pređenu kilometražu. Samo ćutim i lagano trčim dalje. Ako poželim brzo da trčim, ubrzam koliko mi odgovara, ali nastojim da prenesem i u sutrašnji dan onaj dobar osjećaj koji mi se javi u tijelu kada, recimo, pojačam tempo i skratim vrijeme. Istu taktiku imam i kad pišem obiman roman. Samo presiječem i odložim olovku baš kad mi se učini da bih mogao da pišem još. Učinim li tako, posao sljedećeg dana ide glatko.”

H. Murakami, O čemu govorim kada govorim o trčanju, Geopoetika, 2017, sa japanskog prevela Divna Glumac, str. 16.

Murakami je osim toga što je strastveni trkač ujedno i strastveni pisac. Jednog dana je odlučio da napusti posao koji je tada uspješno vodio zajedno sa ženom – jedan bar, a na spomeniku bi volio da mu bude ispisano:

HARUKI MURAKAMI
Pisac (i trkač)
Barem nije hodao do krajaDSCN7142

Posvećenost pisanju jednaka je posvećenosti trčanju – ono po čemu je Murakami poseban jeste njegova ljubav prema, osamljivanju, posmatranju svih onih detalja i ljudi koje na svojim trkama i treninzima susreće, tako da je na maratonu koji je sam otrčao od Atine do Maratona prebrojao tri mrtva psa i 11 mačaka – a da nikada nikog nije nagovarao da trči, ne, to nije bila stvar nagovora, kako on sam kaže.

“Ljudima koji svakodnevno trče ponekad prilaze s podrugljivim pitanjima: “MIslite li da ćete ovako živjeti išta duže?” Ja zapravo mislim da nije mnogo onih koji trče zato što žele duže da žive. Čini mi se da je po broju mnogo više onih koji trče zato što žele da bar dok žive, žive punim plućima, pa čak i da ne žive dugo. Ako uzmete tih deset godina, prirodno je da će vam biti daleko ljepše onih deset koje proživite svom snagom imajući jasan cilj, nego onih deset koje provedete uprazno, a trčanje, siguran sam, pouzdano pomaže u tome. Izgarati u okviru svojih individualnih granica, makar i radi malog uspjeha, jeste suština trčanja, a istovremeno i metafora života (Za mene je još i metafora pisanja). Vjerovatno će se mnogi trkači složiti sa mnom.”

H. Murakami, O čemu govorim kada govorim o trčanju, Geopoetika, 2017, sa japanskog prevela Divna Glumac, str. 81.

 

Murakami je jedan od najpoznatijih savremenih japanskih i svjetskih pisaca, dobitnik više prestižnih nagrada – nagrada “Franc Kafka”, za kratku prozu “Frenk O’Konor”, najznačajnije međunarodne nagrade za slobodu pojedinca u društvu “Jerusalim”, te nagradu “Hans Kristijan Andersen”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s