OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA FILOZOFIJE 16.11.2017.

ŠTA UČINITI?

 

 1. Filozofski dijalozi, debate, predavanja i susreti koji uključuju poznata imena,
 2. Međunarodne konferencije sa filozofskom tematikom kao što je povezanost između filozofije, edukacije i kulture,
 3. Egzibicije i filozofski sajmi knjiga i
 4. Filozofska okupljanja u kafićima.

 

Povodom Međunarodnog dana filozofije koji se obilježava svakog 3. četvrtka u novembru mjesecu, ovaj put doprinos će biti jedan filozofski odlomak iz “Čovjeka jedne dimenzije” Herberta Markuzea.

ČITAJMO FILOZOFIJU, MISLIMO FILOZOFIJU, ŽIVIMO FILOZOFIJU

 

“Sretna svijest — vjerovanje da je stvarnost racionalna i da dani sistem isporučuje dobra — odražava novi konformizam, jedan vid tehnološke racionalnosti preveden u društveno ponašanje. On je nov zato što je racionalan u tolikoj mjeri da je bez presedana. Podržava društvo koje je reduciralo — a u najrazvijenim područjima eliminiralo — nerazumnosti pripadne ranijim, primitivnijim stupnjevima, društvo koje produžava i poboljšava život sistematični je nego ikad prije. Rata uništenja još nije bilo, a nacistički koncentracioni logori su likvidirani. Sretna svijest otklanja svaku vezu. Tortura je ponovo uvedena kao normalna stvar, no, u kolonijalnom ratu, koji se odigrava na rubovima civiliziranog svijeta. A tamo se prakticira mirne savjesti, jer rat je rat. Nadalje, taj rat je na rubovima — on razara samo »nerazvijene« zemlje. Inače vlada mir. ”

Markuze, Herbert(1989): Čovjek jedne dimenzije, Veselin Masleša – “Svjetlost”,, Sarajevo, Sarajevo, str. 90.

Categories: Tags:

2 Comments

 1. Draga Ana , trebamo mnogo jednostavnije govoriti u javnosti bez upotrebe stranih izraza i drugih mejasnoća za ‘ običnog ‘ čovjeka , ( to je nas učio moj veliki profesor osnivač Antropološke medicine ) i po mom iskustvu ,, jer svakako ljudi govore – “šta filozofiraš “, što znači pričaš da te ne razmijem 🙂 ! Ako se ne približite vi mlađe generacije jednostavnijem pristupu i objašnjavanju prosječnim ljudima, neće biti zadugo prostora većeg za filozofiju, koju ja jako volim.Sretno , imaš moju podršku i sve najbolje ! Naprijed ! 🙂

  Liked by 1 person

  1. “Zdrav razum je nešto što je najbolje podeljeno, jer svako misli da ga ima sasvim dovoljno, tako da čak I oni koje je u svemu teško zadovoljiti nemaju običaj da žele više zdravog razuma nego što ga imaju’’, reče Renatus Cartesius. Draga Marice, vaša podrška uvijek nam izmami osmijeh na lice.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s