FILOZOFIRAJMO DANAS! TIMOTI MORTON. PROJEKAT : 15 DANA SA 15 FILOZOFA

Ponuda treba da bude šarolika, tako ćemo i mi nastaviti naše druženje tokom ovih 15 dana sa filozofima najrazličitijih usmjerenja. Na redu je Timoti Morton, objektno-orijentisan i ekološki osviješten filozof današnjice.

 

 

Transkript zapisa:
Filozofirajmo danas! Timoti Morton
Morton trenutno predaje na Univerzitetu u Hjustonu. član je objektno-orijentisanog filozofskog pokreta a u radu istražuje zajedničke tačke objektno-orijentisane misli i ekoloških istraživanja.
Poznat i po svojoj prepisci za islandskom izvođačicom Bjork koja ga inspiriše za kovanje termina hiper-objekata, koji je u kompjuterskoj nauci označavao n-dimenzionalne bez-mjestne entitete, a kod Mortona je riječ o objektima tako masovno rasprostranjenim u prostoru i vremenu tako da transcendiraju lokalizaciju, kao na primjer klimatske promjene.
“Jedna od stvari koje je moderno društvo oštetilo jeste mišljenje. Na žalost, jedna od oštećenih ideja jeste i ona same Prirode. Kako pravimo prelaz od našeg viđenja onoga što nazivamo “Priroda” kao objekta “negdje tamo”? I kako izbjegavamo nove i poboljšane verzije koje završavaju sa istim zaključcima (ukorijenjenost, tok i tako dalje)samo na više kul, sofosticiraniji način?”

ekologija.jpg

Ekologija bez Prirode (2007)
U Uvodu svoga najpoznatijeg djela “Ekologija bez Prirode”, Morton nam opisuje kako niko ne voli da se spominje riječ nesavjesno; ili okruženje; tako rizikujemo da zvučimo dosadno, osuđujuće ili histerično ili kao miks svega navedenog. Kada to spomenemo i izgovorimo, Morton zapaža da to tada postane dio svijesti, svjesno, savjesno.
U ovoj knjizi Morton koristi prije svega umjetnost kako bi samu Prirodu doveo u svjesno, a što se inače doživljava kao “ono tamo”, neprizvano i ušuškano u našu nesvjesnost. Estetika će u ovom slučaju imati ključnu ulogu uspostavljaući načine osjećanja i doživljavanja ovog mjesta. U ovoj knjizi pod nazivom “Ekologija bez Prirode” vidimo na koji način je  Priroda kao takva istisnuta iz svih ekoloških pokreta. Ekokriticizam se pod vodstvom Mortonove palice bavi upravo brigom za planetu Zemlju i budućim oblicima života na njoj budući da je čovjek razvio sve raspoložive alate za njeno uništenje.

 

Proizvodnja: Author anagalicblog, decembar 2017.

 

Categories: Tags: ,

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s