KULTURA KULTURI Novi talas stvaralaštva zapljusnuo stanovnike Banje Luke!

Da li ima ili nema dovoljno kulture? Gdje su bili do sada? Mladi Banje Luke, a i oni malo stariji ove godine su hrabro izašli na ulicu i zatražili svoje mjesto pod suncem.

Inicijativa građana Kultura kulturi ove godine ostvarila je osam kulturnih događaja koje je u dogovoru sa čelnicima grada i Banskog Dvora uspjela dogovoriti. Sve je krenulo sa potrebom mladih da imaju svoj prostor a za koji je nalogičniji izbor bio upravo simbol kulture ovog grada – Banski Dvor. I to naravno besplatnim prostorom.

Ono što je prije svega bilo potrebno jeste izvjesna doza entuzijazma i volje, a za šta u tom trenutku nije bio potreban novac već jedino krajnji cilj: rehabilitacija kulture radi kulture, ne radi bolje pozicije u nekoj od organizacija ili političih stranaka ili ovoga ili onoga.

Nakon pregovora i sastanaka te sakupljanja potpisa kojima su članovi Inicijative građana Kultura kulturi marljivo i strpljivo hitali ka cilju, konačno je došlo i vrijeme ubiranja plodova:

Danijel Mihić, idejni pokretač Inicijative, foto dachblog
Danijel Mihić, idejni pokretač Inicijative građana Kultura kulturi, foto: dachomh.wordpress

PRVO VEČE INICIJATIVE

Pjesnici Milan Rakulj i Goran Gavrić upriličili su 24. jula 2017. godine poetsko nadmetanje u vijećnici Banskog Dvora i okupili zavidan broj ljubitelja poezije.

Kao moderator svake večeri Inicijative uvijek je prisutan njen idejni pokretač, Danijel Mihić koji je već na ovoj prvoj večeri izrazi zahvalnost posebno gospodinu Matoviću, direktoru Banskog Dvora a zatim i ostalim kako prisutnim tako i svim stanovnicima Banje Luke koji su prepoznali kapacitet svoje omladine i podržali rad Inicijative.

prvo veče inicijative
Prvo veče Inicijative građana Kultura Kulturi, foto: print screen

DRUGO VEČE INICIJATIVE

Više večeri je u pitanju ali je događaj jedan: đakon i umjetnik Bojan Jokanović iz Doboja je šestog avgusta 2017. godine otvorio izložbu karikatura u malom izložbenom salonu Banskog Dvora, a posjetioci su imali priliku posjetiti i vidjeti njegove radove do 16. avgusta.

drugo veče inicijative
Drugo veče Inicijative građana Kultura kulturi, foto: Danijel Mihić

TREĆE VEČE INICIJATIVE

Treće veče je bilo veče filma i ljubiteljima sedme umjetnosti  je Slaviša Radan, stanovnicima već poznati dramaturg, upriličio neponovljiv osjećaj projekcije filma na otvorenom.

Ispred Doma omladine mogli smo 28. avgusta 2017. godine pogledati film koji je nosio naziv: “Šta druge žene govore” i prisutni su pokazali da stanovnici Banje Luke zaista jesu zainteresovani za kulturu došavši na ovo veče u najvećem broju do sada.

treće veče inicijative
Treće veče Inicijative građana Kultura kulturi, foto: Danijel Mihić

ČETVRTO VEČE INICIJATIVE

Četvrto događanje po redu jeste otvaranje izložbe karikatura šestog septembra 2017. godine u Malom salonu Banskog Dvora naše banjolučanke Dragane Pašić pod nazivom “Pogled kroz olovke”.

Pašić je jedina žena karikaturista i aforističar u BiH i svojim angažmanom u Inicijativi je znatno obogatila nastojanje ovih mladih ljudi da kulturno uzdignu sadržaj grada.

čevrto veče inicijative
Četvrto veče Inicijative građana Kultura kulturi

PETO VEČE INICIJATIVE

Drugog oktobra 2017. godine održano je i veče posvećeno mađarskoj kulturi – istoriji, muzici i jeziku u saradnji sa članovima plesnog studija “Blok” i “Kulturijade” gdje smo mogli čuti više o mađarskim kulturnim znamenitostima od gošće Dore Fulop.

 

peto veče inicijative
Peto veče Inicijative građana Kultura kulturi, foto: Danijel Mihić

ŠESTO VEČE INICIJATIVE

Gromoglasna stand-up komedija Dušana Jokića pod nazivom “Podrška za Sjevernu Koreju” predstavlja šesto veče Inicijative održano 10. oktobra 2017. godine u banjolučkoj konobi “Dalmacija”.

Veče je proteklo u gromoglasnom smijehu započevši sa Jokićevim obraćanjem aktuelnom lideru Koreje Kim Džong Unu  da svoju hidrogensku bombu ukoliko ikako može najprije isproba na našoj zemlji.

šeso veče inicijative
Šesto veče Inicijative građana Kultura kulturi, foto: print screen

SEDMO VEČE INICIJATIVE

Sedmo veče je bilo posvećeno filozofiji. Moja malenkost, Ana Galić, održala je predavanje 19. oktobra 2017. godine u Domu Omladine pod naslovom AD HOMINEM Aristotel: otac tehnološkog doba, gdje se naglasio kolosalan uticaj Aristotelovih logičkih spisa za savremeni razvoj tehnike i tehnologije i spona između filozofije i informatike najviše kroz Turinga i Šenona.

Ovim putem se zahvaljujem na posjeti i odzivu svih ljubitelja mudrosti.

sedmo veče inicijative
Sedmo veče građana Kultura kulturi, foto: private archive

OSMO VEČE INICIJATIVE

Još jedno, poetsko, osmo po redu veče Inicijative jeste “Kako jesen miriše” Marije Đurić, održano je 18. novembra 2017. godine u Domu Omladine. Mlada pjesnikinja prisutnima je ovom prilikom upriličila recitovanje poezije iz njene zbirke koja nosi naziv “Mač u kamenu”, ali pojavile su se i do sada neobjavljene pjesme.

Gosti večeri su bili brojni, te su svojim prisustvom zaista napravili veče za pamćenje: Miljana Orašanin, glumica koja je vodila program; Miloš Rajak i Mile Mićić su upriličili muzičku tačku; plesna škola “Alegro”, Ivan Perković, takoše glumac, Ilija Todorović, pjesnik, Nemanja Javor, glumac, instruktori plesa iz Beograda: Jelena Minić i Miloš Miloradović.

osmo veče inicijative
Osmo veče Inicijative građana Kultura kulturi, foto: Davorin Reljić preuzeto sa dacomh.wordpress.com

 

Došao je i kraj ove 2017. godine i trenutak kada Inicijativa sabira i predviđa dalje korake.

O tome ćete više čuti na narednom sastanku koji će se održati 17. decembra sa početkom u 18 časova u Domu Omladine o čemu pogledajte više klikom na: Годишњи састанак ИГ Култура култури.

 

ana_potpis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s