ŠKOLA KRITIČKOG MIŠLJENJA U BANJOJ LUCI: Fra Drago Bojić

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Σοφία

U Banjaluci u subotu 3. februara 2018. godine s početkom u 18,00 časova održaće se predavanje uvaženog bosanskog franjevca i slobodnog mislioca Fra Drage Bojića o gorućem problemu bosanskohercegovačkog i svih postjugoslovenskih društava, o nacionalističkoj zloupotrebi ili pak nacionalističkim zabludama religije, religijskih organizacija i vjerskih osjećanja.

Predavanje na pod nazivom “Kamenovanje Svetog Stefana ili religija bez Boga” održaće se u Muzičkom paviljonu Staklenac u Parku Petar Kočić u Banjoj Luci.
Kako postaviti i živjeti religijsko i vjersko u odnosu na sekularno? Kako postaviti i podvući razliku između države (partije, javnog) i crkve? Kako živjeti religijsko i vjersko a da ono ne postane nacionalističko oruđe u porobljavanju pojedinaca i društva? Da li je danas moguće kritički propitivati dominantne religije i religijsko-nacionalne ideologije u BiH?


Educirati za kritičko mišljenje podrazumijeva osvještavanje pojedinca za logičko-kritičko propitivanje ambijenta u kome živi i radi, odnosno, propitivanje i relativizaciju važećih uzora i idejno nametnutih standarda…

View original post 62 more words

Categories:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s