PROLETERI SVIH ZEMALJA, KO VAM PERE ČARAPE

Ove godine se obilježava 170 godine od objavljivanja Manifesta komunističke partije Karla Marksa i Fridriha Engelsa. Jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji tekst u istoriji kojim se osvješćuje neosviještena radnička klasa i daje joj se ideja vodilja ka ukidanju klasa i dizanju revolucije.

Manifest der Kommunistischen Partei je uvijek aktuelan. Klase i danas postoje. I danas sit gladnom ne vjeruje, kao ni drugi prvom. I danas kapitalizam predstavlja knedlu u grlu svakog radnika, a radnici smo – svi.

“Istorija svakog dosadašnjeg društva jeste istorija klasnih borbi.
Slobodni čovjek i rob, patricij i plebejac, baron i kmet, esnafski majstor i pomoćnik, ukratko — ugnjetač i ugnjeteni stajali su jedan prema drugom u stalnoj suprotnosti, vodili neprekidnu čas skrivenu čas otvorenu borbu, borbu koja ce uvek završavala revolucionarnim preobražajem cijelog društva ili zajedničkom propašću klasa koje su ce borile.

Moderno građansko društvo, koje je proizašlo iz propasti feudalnog društva, nije ukinulo klasne suprotnosti. Ono je stavilo samo nove klase, nove uslove ugnjetavanja, nove oblike borbe na mesto starih.”


Ove godine se obilježava i 40 godina od ovog skupa, na koji svaka žena radnica treba da obrati pažnju i da upita kakvo je njeno stanje danas.

„Proleteri svih zemalja, ko vam pere čarape“ – inicijalni je slogan prvog Međunarodnog feminističkog skupa u SFRJ, posle Drugog svjetskog rata „Drug-ca“ održanog 1978. u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

“Smrt fašizmu, sloboda ženama.”

 

Pogledati i na: Gradski magazin Banja Luka.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s