PREVOD GOTOV Badjuov “Pravi život” uskoro će ugledati svjetlost dana

Prevod je gotov.

Jedna od misli Alana Badjua  na kraju prvog poglavlja knjižice “Pravi život” koja govori o mladima i sve nade polaže na mišljenje. Ali ne bilo kakvo mišljenje, to je mišljenje ekvivalentno sanjarenju.

Neka su se potonji estetičari podsmijavali Kantu i njegovom slabom uvidu u lijepo kao subjektivno i univerzalno; mašta se ne može odvojiti od mišljenja. Niti se može ograditi kako jedno, tako i drugo. Naredni kratak odlomak jeste kraj prvog poglavlja knjige pod nazivom “Pravi život”, gdje će nas Badju, baš poput Sokrata, nanovo iskvariti i natjerati da nanovo promišljamo, da postoji nada.

A nada je u praxisu 🙂

 

“Nova zemlja će takođe biti „oranica snova“ svih mladih ljudi koji će stvarati – koji već stvaraju – novo mišljenje, nove sisteme simbolizacije koje novi svijet treba. Građenje je nesumnjivo neophodno; osnivanje je neophodno. Ali svijet je prostran, i na njegovoj je skali mišljenje to koje se mora percipirati kao čin. Mogu se samo nadati, za sve vas, da smirivanje, pronalaženje posla, karijera, nije vaš najveći prioritet, već radije pravo mišljenje koje jeste sestra snu.”

The true life, Alan Badiou, tr. Susan Spitzer, Polity press, 2017. page 49

 

Uskoro ćete biti u prilici i pročitati čitavo poglavlje vezano za sudbinu mladih u novom, 5. broju Časopisa za društvenu i humanističku misao Noema, kao i osvrt na čitavo djelo ovog umrlog komuniste, kada izađe i novi broj Dijaloga, časopisa za filozofiju i društevnu teoriju Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

 

Pogledati i na: Gradski magazin Banja Luka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s