KNJIŽARE U BORBI PROTIV NEONACIZMA

Jutros je u Njujork tajmsu osvanuo tekst o vlasniku knjižare koji nije mogao više posmatrati pokret neonacista.

Jörg Braunsdorf je odlučio ovog marta aktivno učestvovati u maršu protiv neonacizma. Kada je vidio da se zavjesa iz 1930. vijori ulicama Berlina to je bio okidač koji je ovog vlasnika knjižare natjerao da svim mušteijama i saradnicima pošalje pozivnice protiv obilježavanja neonacističke šetnje.

Prvi pravi šok je doživio u jesen 2016. godine, kada su se neonacisti prvi put prošetali Berlinom (New York Times), da bi naredne godine čvrsto odlučio da će i djelovati. tada je njegova knjižara nosila naziv Tucholsky Bookstore.

Ove godine je 200-300 pristalica “Berlin protiv nacista” ponijelo kašike i lupalo o suđe kako bi poremetili naciste u njihovoj “šetnji”.

I još me jedan učenik iz Muziče škole pita: A zbog čega je potrebno da mi učimo šta je rasizam?

Gospodin Braunsdorf je obrazložio ovaj potez sa preuzimanjem javnog prostora. Počeo je raditi ovaj posao sa 20 godina, ali i danas sa 58 godina istim poslom se bavi i oduvijek smatra da je vođenje knjižare dio društvenog angažmana.

Vlasnici knjižara su odgovorni građani Njemačke i imaju ulogu u uticaju na mlade prilikom preporučivanja literature koje će čitati, rekla je i Johanna Hahn, direktor Njemačke organizacije prodavača knjiga u Berlinu i Bradenburgu.

Začudo je problem neonacizma jedan od istaknutijih u Berlinu danas, do te mjere da se osjeća realan strah od ovog pokreta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s