TUMAČIM, KRATKO Budućnost knjige, po Liotaru

Dok čitam Liotarov Raskol, navešću jedan odlomak vezan za budućnost knjige:

“Dakle, u narednom vijeku neće više biti knjiga. Čitanje traži suviše vremena, a uspjeh je dobitak na vremenu. Knjigom će nazivati nekakav štampani predmet čiju će “poruku” (zgusnutu informaciju), sa imenom autora i naslovom, prvo prenijeti masovni mediji, film, intervju u novinama, televizijska emisija i kaseta, a prodajom knjige će izdavač (koji je proizveo i film, razgovor, emisiju itd.) ostvariti dodatnu zaradu, jer će važiti mišljenje da je treba “imati” (dakle kupiti), da te ne bi smatrali budalom i da ne budeš mimo svijeta, sačuvaj bože! Knjiga će se dijeliti uz nešto drugo, donosiće dodatnu finansijsku korist izdavaču, a simboličnu čitaocu. “

Raslojiću navedeni odlomak i protumačiti dijelove cjeline.

 

Čitanje traži suviše vremena…

 

Krilatica: VRIJEME JE NOVAC vijori se visoko nad našim kućama.

 

Prvo masovni mediji…

 

Referentno tijelo kulturnog ophođenja i poznavanja kulturnih dešavanja danas je Ivan Ivanović, čije su vulgarne manifestacije nabijene seksualnim do te mjere deguntantne da sa ocem ne mogu od sramote ne dohvatiti se odmah daljinskog kada je slučajno kanal sa njegovom emisijom trenutno aktivan.

Alis Marić je uspjela sa svojom stranicom Čitaj knjigu podstaći bar jednu osobu da se uzdigne od čitanja letaka do čitanja knjiga, kako je danas ponosno objavila na Fejsbuku (njenih čitalaca je stotine hiljada da ne shvatite pogrešno, a žena je posvetila život upravo knjigama).

 

Budala i mimo svijeta…

 

Haksli je prorokovao vrijeme bez ijedne knjige na ovom svijetu sa Šekspirom smještenim po ostrvima gdje žive “primitivci”, razbucanim i nerazumljivim, jer se takav jezik više neće čuti u “modernom”, savremenom društvu “nasmijanih”.

 

Dodatna zarada…

 

Da bi se napisala jedna kvalitetnija studija čovjek mora uložiti brdo novaca i vremena. To brdo je za nekoga kome je profit Bog Otac u stvari smiješna suma novca. Ali do te smiješne sume novca se dolazi zarađivanjem. Zarađivanje od 12 radnih sati dnevno ne ide pod ruku sa promišljanjem i studiranjem knjiga takođe istih tih 12 sati dnevno.

Rekli ste to nekome?

Pa ti si budala!
Šta imaš od tog?
Koji je tebi đavo?
Spusti se na zemlju.

Ignorisanje.

Sve su ovo demonstracije jednog odnošenja prema oplemenjivanju našeg duha, upravo putem učenja. Učenje vrlina, vještina, novih zanata, sve je to u stvari kako vidimo jedno divljaštvo (Hakslijev divljak) kada se uporedi sa djecom od 13 godina (djevojčica Danielle Bregoli koja ne zna izgovarati riječi osim onih uličarskih izraza; za nju sam saznala od djece kojoj predajem, što je pohvalno, donekle) koja ne mogu sročiti jednu prosto proširenu rečenicu.

 

Knjiga će se dijeliti uz nešto drugo…

 

Klasike dobijamo besplatno uz Blic.rs, Večernje Novosti i slično, zajedno sa kućicama za jaja….

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s