PREVODIM MARTU NUSBAUM: Političke emocije – Zašto je ljubav bitna za pravdu

U dogovoru sa filozofkinjom Martom Nusbaum (Martha Nussbaum) (o kojoj nešto više možete pročitati u jednom od prošlih tekstova: FILOZOFIRAJMO DANAS! MARTA NUSBAUM. PROJEKAT : 15 DANA SA 15 FILOZOFA), pripremiću prevod dijela njene knjige Political emotions: Why love matters for justice.

Kao profesorica na američkom univerzitetu, Nusbaum ima drugačija iskustva od ovih na našim prostorima i u prvom planu iznosi potrebu da naši studenti nauče kako da argumentuju.

Dok s druge strane ja imam drugačija iskustva – poznavanje savremenih tokova u filozofiji kao i poznavanje aktuelnih filozofa je, u najmanju ruku, doseglo kritičnu tačku.

Stoga je najvažnije upoznati se sa svim vodećim pravcima savremene filozofije i njihovim predstavnicima/ama.

emotions.png

 

Tekst možete očekivati u narednom broju Časopisa Noema, nakon Badjuovog Pravog života koji će biti smatram mnogo prijemčiviji i za one koji se ne bave filozofijom ili tek ulaze u nu, jer je riječ o mladima danas, njihovim problemima, stasavanju, nemogućnosti inicijacije u odrasle osobe i sl, a sve to obogaćeno poređenjem sa Sokratom i njegovim vremenom.

Do narednog filozofa/filozofkinje i prevoda, zahvaljujem se Nusbaum, na njenom brzom odgovoru i razumijevanju oko objavljivanja i distribucije časopisa, zatim redakciji samog časopisa, takođe na brzini i profesionalnosti, a zatim i svojim čitaocima.

S poštovanjem,

Vaša Ana

ana_potpis

Odlomak iz filma Examined life:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s