NA KAVI SA DRAGANOM PAŠIĆ

Dragana Pašić je jedina karikaturistkinja i aforističarka na području BiH. Po zanimanju diplomirana pravnica, ona ima mnoštvo talenata, a više o njenom radu, željama i planovima saznaćete u nastavku.

Da li si ispunila svoje snove postavši aforističarem? Kako se to dogodilo?

“Tokom osnovne škole i Gimnazije pisala sam gotovo svakodnevno. Moji sastavi i pjesme su čitani u razredu na oduševljenje mojih drugara jer sam bila poznata uvijek kao filozof koji će ih malo ugnjaviti, ali naposlijetku i nasmijati. Sjećam se kritike moje profesorice, pisala sam neku svoju  optimistično-pesimističnu teoriju, tako sam je nazvala. Jasno kako je i tada aforističar progovarao iz mene. To spajanje suprotnosti i poentiranje sa nekom interesantnom mudrošću najljepše se postiže u krakoj formi aforizma. Ako imate sreću biti u tome dovoljno upečatljivi i zanimljivi moguće kako ćete stvoriti aforizam po kome će vas pamtiti ili ga u budućnosti ponavljati kao izreku ne znajući ko je autor. To je vjerujem najljepše što se može dogoditi sa vašim aforizmom.

Postati aforističar nije ostvarenje mog sna. Srećna sam ako se ljudima sviđaju moje misli i moguće ću zvučati neskromno ali iskreno, svi moji aforizmi nastali su za nekoliko sekudi, nema tu previše činjenja. Ipak više cijenim vrijeme koje sam ulagala u crtanje koje je tehnički potrebno usavršavati mnogo i konstantno. Aforizam mi je mala luka u koju povremeno svratim da pokupim ponešto sa brodova inspiracije, upišem par rečenica i kao mali sa palube se izgubim među ostalim talentima i obavezama.

Imam snove koji se uvijek tiču srećnijeg života moje porodice i svih ljudi u zemlji. Otkriću jedan moj san koji prvi put javno pominjem. Željela bih imati mogućnosti napraviti jednu malu crkvu i svojeručno oslikati ikone. Bilo bi to trajno obilježje i vrhunac mog umjetničkog puta. “

dragana_pašić_2
Foto: Dragana Pašić, privatna kolekcija

©

Da li vidiš sebe u Banjoj Luci za 10 godina?

“Ne razmišljam na duže staze, to je vjerovatno crta umjetnika u meni. Treba postaviti ciljeve u životu, a moji se trenutno tiču osnovnih životnih stvari i ponešto vezano uz hobije. Banjaluka je lijep grad i ima šansu za postati još više ono što meni lično prija, a to je kosmopolitsko okruženje sa kvalitetnim kulturnim sadržajima. Ipak uloga političara je tu veoma važna i na te pozicije se moraju postavljati mlađi, obrazovani i širokoumni koji su spremni za usmjeravanje ka ovom načinu života što više, izgrađivati sistem u kojem materijalni statusi nisu najvažniji, kretati se ka postavljanju istih uslova i pravila za sve bezobzira ko je ko.

Banjaluku za 10 godina vidim u svom srcu a i mene nadam se u njoj.”

Podijeli sa nama tri najdraža aforizma.

    – Zdrav čovjek ima 1000 želja. Koji je to bolesnik

– Porodica je svetinja. Sve ostalo su religije.

– Nekulturno je pričati punih usta sebe.

Radovi su ti ugledali svjetlost dana i u Americi, pa kako se osjećaš kada si se uspjela vinuti tako visoko?

“Nastojaću se još više pokazati na crtačkom polju. Bilo bi fantastično  da se talenat kao moj usavršavao od najranijih godina te sam sigurna kako bih do sad itekako bila poznata sa svojim radovima u Americi pogotovo ako se uz to još pridoda moj talenat za karikaturu i pisanje. Želja mi je svakako se predstaviti i tamo još više, a ne samo u sklopu Antologije, u koju sam na moj ponos uvrštena.”

dragana_pašić
Foto: Dragana Pašić, privatna kolekcija

©

Završila si Pravni fakultet i to sigurno nije bilo lako. Kako se vidiš u ulozi advokata?

“Vjerovatno ne bih nikad postala aforističar ni umjetnik da sam postala zaposleni pravnik. A bila bih dobar advokat to je sigurno, jer bih se posvetila s istim žarom i pravu zato, jer sve što radim, radim sa mnogo energije i perfekcije.

Ovaj moj put je veoma specifičan te ću ovo pitanje pomalo svjesno izbjeći zato jer će biti opisan u mojoj knjizi koju pišem.”

 

Nevjerovatan si crtač, što sam se i sama imala priliku osvjedočiti (crtež Klint Istvuda krasi i moj dom), te kako se uklapa i crtanje u ekspresiju tvoje kreativnosti?

“Crtanje je izuzetno zanimljiva vještina. Kažem vještina jer se niko nije rodio kao fantastičan crtač. Tehnika hiperrealizma koja nije toliko praktikovana na akademijama, izuzetno je popularna i tražena na tržištu, posebno na Zapadu. Tu je moguće usavršavati se stalno i tu ću uvijek i ja imati šta činiti za poboljšati se. Inače sam neko ko cijeni disciplinu, pa volim i crtanje zbog toga. Otkako crtam manje sam inspirisana recimo za poeziju kakvu sam nekad pisala, gdje je moja sloboda izražavanja znala poprimiti karakter neshvaćenog. Crtanje me dovelo u red na neki način i navelo na čistiji stil izražavanja. Moguće kako su se i moji aforizmi u toj paraleli s crtanjem istakli baš zato jer su precizni kao i crtanje.”

Da li u tebi čuči i još poneki talenat koji bi voljela podijeliti sa nama?

“Ne znam kako će zvučati, ali mislim kako sam za muziku još i najveći talenat, jer je zapravo ljubav prema njoj najveća, ali nažalost sviranje klavira nisam nikad usavršavala, ostalo je sve u osnovnoj školi na sviranju sintisajzera. Vodila sam i emisiju na radiju, takmičila se na dječijim festivalima i pjevala, nastupala na svečanostima u Novom. Nakon svoje maturske večeri imala sam ponudu za nastupanje kao pjevačica sa bendom, za koju su najprije otišli kod mog tate pitati da li bi se složio, a potom me tata obavijestio. Bilo je do mene, ja sam odbila kao i još nekoliko ponuda za pjevanje, vođenje radio programa… Na kraju sam zaista zaključila kako je očito bilo zapisano da se ja moram pojaviti javno, kako god. Na promociji svoje knjige sigurno ću nešto i zapjevati, pa evo prilike za nekog gitaristu koji želi da zajedno zapjevušimo, neka se javi.”

 

Intervju sačinila: Ana Galić, dipl.prof.

Foto: Dragana Pašić ©

ana_potpis

Categories: Tags: ,

2 Comments

  1. Reblogged this on Author anagalicblog and commented:

    PODSJECANJE Intervju sa Draganom Pasic
    Treba postaviti ciljeve u životu, a moji se trenutno tiču osnovnih životnih stvari i ponešto vezano uz hobije. Banjaluka je lijep grad i ima šansu za postati još više ono što meni lično prija, a to je kosmopolitsko okruženje sa kvalitetnim kulturnim sadržajima.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s