UČENJE: KAKO NAPISATI DOBAR PROJEKAT?

Svakako jedna od vještina za koju trebate izdvojiti malo veći iznos novca ukoliko ste student, nezaposleno lice ili početnik u bilo kom pogledu, a koja će vam svakako trebati ukoliko se planirate baviti poslovanjem koji zahtijeva potražnju za kupcima jeste pisanje prijedloga projekata. To mogu biti i čitaoci, ne samo klijenti, tako da će vam svakako korisiti upoznati se sa osnovama pisanja projekata.

Na održanom Positive vibes-u Warm up, 19.06.2018. godine, u prostorijama Inovacionog centra Banja Luka, Milena Ljubičić nam je predstavila Kako napisati dobar prijedlog projekta i dobiti sredstva od donatora?

U ovih nekoliko časova imali smo priliku saznati osnove za pisanje projekata koje nam je Agencija Stratega pripremila.

 

UVOD

Šta znači projekat?

 

Potrebno je da znate da vam niko neće odobriti bilo kakav projekat ukoliko ste fizičko lice. To znači da u promet morate ući kao pravno lice, a to se postiže ili pokretanjem start-up-a, odnosno registrovanjem kao samostalnog preduzetnika, odnosno D.O.O. preduzeća ili, na kraju, sa najbezbolnijom solucijom, a to je osnivanje udruženja.

Najkraće predstavljen, projekat je prozvod vaših aktivnosti, vremena, resursa i budžeta i onoga najvažnijeg – cilja vašeg projekta.

Napisati prijedlog projekta znači imati pisanu verziju prijedloga, optimalno na 10 stranica, koji služi ubjeđivanju vašeg potencijalnog finansijskog partnera da uloži u ideju koju mu vi predlažete.

 

ISTRAŽIVANJE

Ko su donatori?

 

Upravo ti partneri koje smo spomenuli u tekstu gore jesu vaši potencijalni donatori. To može biti vlada, odnosno ministarstvo ili grad/opština u vašoj državi, preduzeća i firme iz privatnog sektora, kao i strani ulagači, fondacije, ambasade i sl.

Kada pišete prijedlog projekta vodite računa da svaki potencijalni donator ima svoja pravila, a to su strategije razvoja, ciljana grupa, interesovanja, kriterijume i prioritete.

Šta donatori očekuju:

očekivanja.png
Foto: Šta donatori očekuju?
AKCIONI PLAN

Šta sadržava prijedlog projekta?

 

prijedlog projekta.png
Foto: Šta sadržava prijedlog projekta?

Prije sprovođenja projekta, rade se pripreme. Potrebno je uraditi istraživanje vezano za cilj projekta i interesne grupe kojim će projekat biti obuhvaćen; takođe je potrebno istražiti potencijalne donatore, a jedan od prijedloga je svakako Direktorij donatora Mreže za izgradnju mira, zatim se vodi računa o konkurenciji, jer prilikom plasiranja ideje potrebno je da ona bude originalna; vodi se računa da sve što je napisano bude razumljivo i za potpunog laika koji kada pročita vaš prijedlog, može odmah početi sprovoditi u djelo vašu ideju, tako da ukoliko mislite da je sve razumljivo i da će vašu ideju shvatiti i malo dijete, razmislite još jednom;

Primjeri glavnih aktivnosti jednog projekta mogu biti:

Događaji, seminari i radionice; konferencije, okrugli stolovi; takmičenja, predavanja, sajmovi i izložbe.

 

BUDŽET

Finansijsko planiranje resursa i troškovi

 

Razlika između resursa i budžeta jeste što resursi podrazumijevaju sve elemente pobrojane pojedinačno, a neophodni su za ostvarenje jednog projekta, na primjer: predavači, oprema i materijali, a pod budžetom se podrazumijeva finalni sveukupni trošak. Primjer jednog budžeta izgleda ovako:

primjer budžeta.png
Foto: Primjer jednog budžeta

Ovo su tek neke smjernice potrebne da se upustite u proces pisanja prijedloga projekata. Do narednog puta,

ana_potpis

 

Pogledajte i Mini vodič za projekte Agencije Stratega iz Banje Luke, klikom na: Vodič za projekte.

 

Categories: Tags: , , , ,

7 Comments

    1. Hvala Kristijane, potrudiću se da sve korisne informacije prenesem, kako bi nas što više možda pokušalo sprovesti svoje ideje u djelo. Nadam se da ću imati i dovoljno finansija za sve poduhvate ili bar razumijevanja naprije, a pri tom najviše mislim na filozofski angažman, a onda i materijalnu podršku, svakako.

      Znaš već kako to ide…

      Like

  1. Reblogged this on Author anagalicblog and commented:

    Jedan od DEFINITIVNO najčitanijih blogova. Ko se priprema za STARTER u Bl, start-up ili sp (doo) uopšte godiće mu ove informacije. Jer znati napisati projekat nije lako, ali uz pravog mentora i volju da naučiš, sve se može.

    Like

Leave a comment