MILOŠ MITROVSKI: “Biću tu”

Ovaj mladi tekstopisac, pjevač i izvođač nam dolazi iz Bora. Iako stanovnik unutrašnjosti, Miloš Mitrovski je svoju ljubavnu poeziju zaodjenuo primorskim štihom, te ćete, kada ga potražite putem internet pretraživača, naići na usporedbe sa Oliverom Dragojevićem, Sergejom Ćetkovićem i Vladom Georgijevim. Stupivši u kontakt sa Author anagalicblog, i stanovnici BiH će se takođe upisati u njegove nove obožavaoce, a pri tome mislimo na one koji već nisu čuli za Miloša.

 

Recite nam, kakav je osjećaj biti pjevač? Pisati svoje tekstove, a zatim ih i izvoditi pred publikom? Da li ste gajili taj san još od djetinjstva ili se vaš talenat otkrio iznenada?

Predivan je osećaj pre svega stvoriti i napisati nesto svoje, a izvesti te kompozicije pred publikom i videti da se njima te kompozicije dopadaju, ili bar neke od njih, i da se, donegde, oni pronalaze u njima još je lepši osećaj. Što se tiče talenta i interesovanja, pokazao sam ga jos kao mali. Sa 2 godine sam dobio dečiju klavijaturu od roditelja, čija namera nije bila da mi nametnu muziku ili me usmere ka njoj. Normalno, u tom dobu ja nisam znao ni šta je muzika ni instrument ali, po rečima moje majke, ja se nisam odvajao od te klavijature i po ceo dan sam nasumično pritiskao dirke. Kasnije sam svirao po dvorištu malu harmoniku i krenuo da, po sluhu, učim razne pesme, a kasnije je sve nekako išlo svojim tokom.

 

Prvi album pod nazivom „Budi moja sva“ je sigurno bio jedan od najvažnijih koraka u vašoj karijeri. Kako je tekao proces priprema za objavljivanje, ko vam je sve pritekao u pomoć, kada je nastao najteži trenutak, a koji momenat pamtite kao najljepši?

Album „Budi moja sva“ je svakako najznačajniji korak, jer je tim albumom sve i počelo zapravo, i ja sam se, donegde, predstavio ljudima tim pesmama, pokazao šta zapravo radim i stvaram. Početak nije bio nimalo lak i što se pomoći tiče nisam je imao ni od koga, i pri tome mislim na ozbiljniju pomoć koja bi u tom trenutku malo „pogurala“ ceo moj muzički projekat, pa sve sam morao sam da uradim kako sam znao i umeo, uz podršku moje majke koja je i jedina bila tada, a i sada, iskreno uz mene. Teško je izdvojiti najlepši momenat jer kada objavite nešto svoje doživite po prvi put neke stvari koje pamtite do kraja života. Prvi nastup sa vašim pesmama, prvo televizijsko gostovanje, prvi festivalski nastup. Sve su to stvari koje su za vas nove i dese vam se prvi put i verujte mi, svaki od tih momenata je neverovatno lep i ostaje urezan u sećanje. Svakako najteži momenat je prevara koju sam doživeo. Dogovoreno je bilo snimanje spota, čovek je uzeo ne tako malu sumu novca, za koju smo se dogovorili, a dogovor na kraju nije ispoštovan. Ali dobro, prošlo je i to.

miloš_mitrovski_1

Više nego upadljiv je ovaj primorski uticaj u vašim pjesmama. Ko je najviše uticao na vas?

To more je nekako u meni verovatno zbog moje prirode. Mediteransku muziku slušam od malena, pa mislim da je to do negde uticalo da se takav zvuk nađe u mojim pesmama iako sama radnja iz mojih kompozicija nije povezana sa morem. Par godina sam proveo radeći tokom leta na primorju, a slobodno vreme sam provodio svirajući gitaru negde pored mora, a često se to neobavezno sviranje pretvorilo u komponovanje, pa je tako većina ovih pesama nastalo na moru ili su tamo započete. I na prošlom albumu je bio upečatljiv zvuk primorja, iako pesme nisu napisane na moru. Valjda je to u mojoj prirodi.

Drugi po redu album izašao je ove, 2018. godine i nosi naziv „Biću tu”. Kako ste se odlučili da selektujete baš ovih osam pjesama i šta je presudno da svaki novi album u stvari predstavlja korak naprijed, jer je taj korak vidljiv – tekstovi, aranžmani pjesama, ali i sam glas postaju bolji. Šta biste posavjetovali onima koji žele da se bave pjevanjem, odnosno pisanjem tekstova i uopšte pojavljivanjem na muzičkoj sceni?

Iskustvo koje stičete vremenom vas svakako čini boljim u svakom smislu. Prvi cd sam snimio sa jako skromnom opremom. Nisam iz bogate porodice, pa nisam mogao sebi da priuštim snimanje u nekom kvalitetnom studiju te sam morao sam da se, doslovno, snađem nekako. Uzeo sam nesto malo od studijske opreme dovoljno za više nego skroman početak i krenuo da radim. Naravno, sada kada uporedite zvuk i samu produkciju ova dva cd-a više je nego očigledno koliko je sve na ovom cd-u otišlo korak dalje, s obzirom da imam i više iskustva, kvalitetniji studio, ali i mnogo više znanja u vezi same obrade zvuka, što je isto tako bitno, a koje u trenutku kada sam počeo da snimam svoje prve pesme nisam imao skoro uopšte. Verujem da sam, negde, i tekstovima i samom muzikom nadmašio kompozicije sa prošlog albuma, što mi je i jako drago, jer to bi značilo da sam napredovao i na polju pisanja i samog stvaranja, ka čemu  težimo svi mi koji sami stvaramo svoje kompozicije – da budemo bolji.

Što se saveta tiče najbitnije je biti svoj i raditi onako kako vam srce kaže a ništa ne dolazi ni brzo, ni lako, pogotovu kod nas  i pri tome mislim na ceo naš region.

Pošto je riječ o ljubavnim pjesmama, ljubav je tema o kojoj pišete, a pjesme su upućene ženi – da li se tekstovi odnose na stvarne ličnosti i kako doživljavate danas ljubavne odnose, da li su izvor sreće ili patnji ili je ipak i loše iskustvo bolje nego nikakvo?

Svi moji tekstovi su autobiografski i govore o nekim dešavanjima iz mog života, a samim tim se odnose uvek na određenu osobu tj. osobe, s obzirom da ne govore sve pesme o jednoj istoj osobi. Što se ljubavnih odnosa tiče, prava ljubav će uvek biti izvor sreće. Nekada se ta sreća vremenom pretvori u tugu, ali sve je to normlano i treba doživeti jer sve je to još jedno iskustvo u životu i, kako stariji kažu, jedna životna lekcija. Ljudi svakako pokušavaju da izbegnu loše iskustvo ali ja mislim da, ukoliko govorimo isključivo o ljubavi, da nikada ne možete znati da li vas čeka nešto lepo ili loše pa samim tim ne treba ni razmišljati previse. Ponekad treba samo poslušati srce i prepustiti se.

 

 

Miloša Mitrovskog ćete pronaći putem:

Facebook: https://www.facebook.com/MilosMitrovski
Twitter: https://twitter.com/MilosMitrovski
Yotube: https://www.youtube.com/user/Mitrovsk…
Instagram: https://www.instagram.com/MilosMitrov…

 

Foto: Miloš Mitrovski ©

Intervju sačinila: Ana Galić, prof.

ana_potpis

 

Pogledati i na: Gradski magazin Bl portal, Mreža za izgradnju mira

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s