MUZIČKA SEDMICA NA AUTHOR ANAGALICBLOG (DAN 1.): Duffy

Jedna od pojava u komercijalnoj muzici danas jeste gomilanje tzv. pozera, odnosno umjetnika i stvaralaca koji stvaraju radi potrebe tržišta, ne radi svoje izvorne umjetničke potrebe. I baš zato nisam pisala o Amy Winehouse, čije ime zna svako, nego sam čitav sat vremena tragala za imenom ove druge Amy – velšanske pjevačice, tekstopisca i glumice Amy Anne Duffy, ili samo Duffy. Da li je riječ o pozeru ili ne, otkrićemo u nastavku.

Autorka dva albuma: debitantski Rockferry iz 2008. i fijaska Endlessly iz 2010. godine, Duffy je istupila na muzičku scenu i pridružila se jednom više nego odjednom popularnom neoliberalblues zvuku, a opet dobila je Grammy nagradu za najbolji POP vokal album.

Rockferry je izbacio pet singlova: Rockferry, Mercy, Warwick Avenue, Stepping stone, Rain on your parade, od kojih je drugi po redu Mercy, postigao međunarodnu popularnost, a album je  čitavu godinu dana nakon puštanja u javnost, 3. marta 2008. godine, bio među prvih pet na top ljestvicama UK.

 

2. po redu singl sa prvog, debitantnog albuma Rockferry, Mercy

Singl Mercy je kod kritičara ocijenjen kao sličnim pjesmama Arethe Franklin. Dusty Springfield i The Supremes-ima, odnosno pozitivno. U februaru 2008. godine Mercy, kojim se sada Duffy upisuje u muzički svijet, osvaja prva mjesta kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i širom svijeta:  u Austriji, Njemačkoj, Grčkoj, Holandiji, Norveškoj, Rpublici Irskoj, Švajcarskoj, Turskoj, a na prvih pet je uspjela dospjeti u Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Italiji, Japanu, Novom Zelandu, Rumuniji, Španiji i Švedskoj. Zanimljivost oko ovog singla jeste da ga je Duffy napisala tek na samom kraju, kada je album već bio gotov, a singlovi Rockferry i Warwick Avenue već pušteni u javnost.

 

BBC chart blog uporedio je Mercy sa Chain of fools Arethe Franklin

To se desilo tako što je sasvim slučajno kupila stan u kojem je prije nje stanovao Steve Booker, sa čijom djevojkom se upoznala i osjetila je da sa njim treba napisati zajedno tekst – i tako je i bilo već nakon dvije sedmice imali su Mercy i Stepping stone.

Za ovaj singl Duffy se orijentiše na seksualnu slobodu i pravu da te niko ne smije prisiljavati ninašta.

Booker je s druge strane to radio kao po narudžbi – htio je nešto što će zapaliti masu te je pisao, i Stepping stone najprije, a to i postigao u Mercy – da singlovi izgledaju poput 1960-og Ready Steady Go! britanskog rok/pop muzičkog programa koji je išao uživo svako petak veče od devetog avgusta 1963. do 23 decembra 1966. godine.

 

Druga pjesma sa kojom se Mercy upoređuje jeste Where are you baby, Betty Boo

Nakon debakla sa drugim albumom koji je i kod kritičara i kod publike negativno ocijenjen Duffy je izjavila da se povlači na duže vrijeme.

Dijete razvedenih roditelja, Duffy je tri godine ludovala zbog spleta okolnosti u koje su je doveli – 1998. godine, sa svojih 14 godina, živjela je u sigurnoj kući gdje ju je štitila policija od bivše žene njenog očuha, za kojeg je bivša žena naručila čak i ubistvo. Nakon godinu dana, pobjegla je ocu, a majka i sestra blizanka, kao i starija sestra nisu poslije toga sa njom govorile (djeca su poslije razvoda živjela sa majkom).

Prvi muzički počeci otpočinju upravo kod oca u Nefyn-u, sa 15 godina kada je počela pjevati u različitim lokalnim bendovima. Obrazovala se na Chester Univerzitetu i Warrington kampusu, gdje je studirala Produkciju komercijalne muzike.

Nakon mnogo različitih muzičkih iskoraka, te rada i kao konobarica i trgovac ribom, Duffy je retro zvuk čula i učila po prvi put zajedno sa Bernardom Butlerom, posvetivši se soul zvuku. Najviše je kako sama izjavljuje na nju uticala Bettye Swann, pogotovo pjesma “Cover me” kada je Duffy proživljavala prva ljubavna iskustva.

Na žalost drugi album poslije samo tri godine (odnosno dvije, pušten je 26. novembra u Velikoj Britaniji, a 07.12 u SAD-u)  nije dobro prošao. Za ovaj album se govori da ga je Duffy skockala samo za tri sedmice. Jedini singl Well, well, well dostigao je jedva 37. mjesto na Evropskoj Top 100 listi i broj 41 u VB. Pošto je na ovom albumu iskoračila iz komforne zone, lateći se disko zvuka i roka, sada su je upoređivali sa Kyle Minogue. Tokom 2010. imala je tužbu – bivša menadžerka Angela Becker ju je sudila da ju je otpustila prije vremena.

 

11.09.2015. Duffy pušta novi singl, Whole lot of love, namijenjen za njenu ulogu u filmu Legend

Kako je Duffy najavila slijedio je muzički jaz. A tada je uplovila u glumačke vode. U trileru Legend, Duffy igra pjevačicu Timi Yuro i priprema originalni singl pod nazivom Whole lot of love.

Za sada ostaje da se vidi kako će joj karijera ići dalje. Ono što se zna jeste da je u septembru 2008. godine izjavila da ne može izdržati toliku slavu i da se boji da će doživjeti nervni slom – kada prođe ulicom a ljudi je prepoznaju, to je za Duffy bilo jednostavno previše, toliko da se bojala da će sebe potpuno izgubiti u toj slavnoj Duffy. Šta vi mislite?

 

 

ana_potpis

 

 

 

Tekst prenio: Mreža za izgradnju mira.

4 Comments

  1. Slava je mac s dvije ostrice. Ali da, slazem se, danas je vise umjetnika, ali i znanstvenika, koji rade samo zbog novaca, zbog kvantitete, a ne kvalitete. To se vidi svugdje, u glazbi (sve pjesme i glazbenici kopiraju jedni druge), znanstvenici rade istrazivanja pod utjecajem velikih sponzora, multinacionalnih kompanija koje odreduju sto ce se i kako istrazivati, likovni umjetnici izradjuju radove po narudzbama velikih kolektora, a ne po vlastitim idejama i masti. Najvise toga ima u filmskoj industriji, veliki blockbusteri, posebno americki se stancaju kao po industrijskoj traci, samo da zarade novce u kinima, internetu i DVD-ima, a kvaliteta je odavno presla u drugi plan. Kvaliteta i unikatnost mogu se jos povremeno naci u tzv. undergroundu, poput vecini jos uvijek nepoznate pjevacice o kojoj pises u ovom postu.

    Liked by 1 person

    1. Nekada se čovjek stvarno uhvati – u zamci da neće ostati dosljedan samom sebi, ali opet, i da bi bio uhvaćen (od samog sebe), moraš iskušavati, eksperimentisati, sticati iskustvo. Na taj način ćeš steći i mudrost da znaš kada tačno prelaziš granicu onoga što čini baš tebe onim koji jesi, a šta je nešto što ti ne dopušta da se pogledaš u ogledalo i da nastaviš živjeti normalno. Malo se zaprljaš, da, ali na kraju, uspiješ. Jednostavno, toliko puno rada je potrebno, iz čega će se nazrijeti i plod, ništa nije uzalud.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s