MUZIČKA SEDMICA NA AUTHOR ANAGALICBLOG (DAN 4.): Emeli Sande

 

“Read all about it” je pjesma koju u drugom izdanju izvodi škotska pjevačica i tekstopisac Emeli Sande, a ovaj soprano možete poslušati i u originalnom izvođenju Professor Green-a, koji je svoj album “At Your Inconvenience” predvodio ovim singlom, 2011. godine,  a na kojem je gostujući glas bila upravo Sande. Singl je postao broj 1 u Velikoj Britaniji sa prodanih preko 153.000 kopija, a ja ga izdvajam kao jednog od defintivno najboljih i singlova koji su obilježili 2012. godinu.

Sande je singl “Read all about it , Pt III” uvrstila na svoj debitantski album pod nazivom “Our version of events“, pušten 13. februara 2012. godine, sa koji osvaja prvo mjesto u Velikoj Britaniji.

Na sceni već neko vrijeme prije puštanja ovog albuma, Sande je radila sa Alicia-om Keys (sa kojom osjeća bliskost jer je i ona spoj dvije rase, kako je Sande-in otac Zambijac), a interesuje je i Nicki Minaj, dok je Nuaghty Boy (producent) podrška od početka profesonalne muzičke karijere. Na albumu su samo njeni tekstovi, a navodi da je ključ dobre pjesma “iskrenost” i “sirova emocija”. Na nju su najviše uticali: Nina Simone, Tracy Champan, Joni Mitchell i Lauryn Hill. Sande svrstavaju u retro-futurističke, soul-pop (“klasično-jake”, “melodijski-bogate”) pjevačice. Za Simone će reći:

“I kada slušam komercijalne stvari ovog momenta, samo razmišljam – zar vi niste čuli Ninu Simone, zar niste čuli kako pjesma treba biti napisana?”

“Heaven” je prvi singl sa njenog debitantskog albuma, pušten u avgustu 2011. zauzevši 2. mjesto na UK singl listama. Singl je stekao međunarodnu popularnost. Prva mjesta na top listama osvaja sa njenim ispisanim singlom “Read all about it, Pt III”. 2012. godine proglašena je za Izbor kritičara (Brit Award). “Next to me” je treći singl sa albuma kojim je takođe postigla međunarodni uspjeh.

Album doživljava drugo, SAD, izdanje, pa sa singlom “Wonder” kao vodećim, biva pušten 22.oktobra 2012. godine. U septembru 2012. godine album “Our version of events” nadmašuje Adelin “21” i postaje broj 1 u Velikoj Britaniji.

Adele Emily Sande, odnosno umjetničkim imenom Emeli Sande, je napisala prvu pjesmu s svojih 11 godina, za njen prvi (mali) talent-šou:

“To je bilo prvi put da sam ja posmislila da ću pisati pjesme (postati tekstopisac). Oduvijek sam znala da ću postati muzičar i znala sam da želim da pišem jer svi ljude koje sam ja slušala su pisali. Nikad nisam mislila da je opcija pjevati nečije tuđe pjesme”.

Sa 15. je već išla na takmišenje u London, a sa MTC Camden studios je pjevala gospel. Ipak, iako je već dobila obećanje za prvi snimak, sa tek 16 godina, odlučila je studirati medicinu i nakon pet godina diplomirala je na neuronauci, na Univerzitetu u Glazgovu. Smatrala je da ako bi njena muzička karijera propala bitno je biti edukovan. Nakon završetka studija dala je sebi na rame tetovirati svoga uzora a to je Frida Kahlo – simbol snage i hrabrosti.

Njena sestra kao i njeni roditelji, snimali su je i slali da li video klipove, da li CD-ove, da bi Sande prepoznavali svaki put – na takmišenju BBC Urban competition-a osvojila je prvo mjesto i nagradu da napravi snimak; kako su roditelji poslali CD u BBC Radio 1Xtra, zvali su nju i još tri umjetnika da te godine pišu tekstove (Alesha Dixon, Chipmunk, Professor Green, Devlin, Preeya Kalidas, Cheryl Cole, and Tinie Tempah), a Sande je sklopila ugovor za Virgin records, kao i Emi records.

“Biramo i konzumiramo, slavimo i zaboravljamo, onda trčimo na narednu novu stvar. Nema smisla ganjati takvu vrstu uspjeha zbog toga što je to prolazno. Mnogo je bolje pratiti (naše) sopstvene puteve i biti iskren (prema sebi).”

I kako to biva, tada je upoznala i producenta “Naughty boy-a” sa kojim je najprije eksperimentisala u pisanju tekstova, uglavnom radeći te tekstove za druge, a njeno umjetničko ime je sastavila izbacujući svoje prvo ime, Adele, zbog sve većeg uticaja istoimene pjevačice, odnosno kako je sama Sande rekla – to je ime već zauzeto.

Sa bendom Band Aid 30 ide na turneju u humanitarne svrhe i tada je snimila i zadnju verziju “Do thay know it’s Christmas”, u Londonu, sa kojima su skupljali novac za rješvanje krize usljed epidemije ebole, 2014. godine, u zapadnoj africi.

Drugi album počinje pisati već od 2013. godine a izbacuje ga 2016, pod nazivom “Long live the angels“. 2017. dobija nagradju najbolja britanska ženska solo izvođačica, kao i BASCO nagradu za doprinos muzici.

A evo i zanimljivosti – udala se za Crnogorca, Nikšićanina, Adama Guragina Radojevića, u Crnoj Gori,  morskog biologa, 15. septembra 2012. godine, sa isključivim Adamovim zahtjevom da vjenčanje bude samo u Crnoj Gori, a kako su to naši “profesionalni” novinari izvjestili –
“U restoranu „Forte“ je tek nastao haos, a pored Emeli i Adama, najveselije su bile njihove prijateljice Ruskinje. Povratak sa Rosa do Ljute bio je i veseliji jer su skoro svi gosti bili pijani.” (par se razveo poslije godinu dana bračnog života).

 

Pogledati i na: Mreža za izgradnju mira

ana_potpis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s