MUZIČKA SEDMICA NA AUTHOR ANAGALICBLOG (DAN 7.): Imany

Nadia Mladjao ili nama poznatija po svom umjetničkom imenu Imany(Imany na Swahili jeziku znači vjera), je afro-soul pjevačica rođena porodici sa Komoranskih ostrva, odrasla u Francuskoj, a sedam godina je živjela i u Americi.

Po povratku iz Amerike kreće i njena pjevačka karijera, a inspirišu je Billie Holiday, Nina Simone i Tracy Champan i stvara i 2008. godine izvodi prve korake u žanru akustičnog folka i soul bluesa pod imenom Imany, a po pariškim noćnim klubovima i jazz barovima.

Svjetsku popularnost donio joj je remiksovani singl “Don’t be so shy“, 2016. godine, u saradnji sa Filatov i Karas, i na BBC-ju Velike Britanije čak pet prvih mjesta najizvođenije Imany-ne numere zauzima ovaj remiks, a nakon puštanja ušao je na vrhove top listi u Austriji, Njemačkoj, Poljskoj i Rusiji; a zatim pjesma “You will never know“, opet u remiks varijanti (saradnja sa Miguel Campbell i Matt Hughes).

 

 

 

Njena karijera takođe ima bogatu istoriju, tako da je od mladosti trenirala kao profesionalna sportašica skok u dalj, a zatim se odlučila za posao modela (Ford Europe Agency), međutim, uzor joj nije bila Naomi Campell, već Carla Bruni i tada je već sebi utrla put do pjevačke karijere, a malo kome je uspjelo da taj prelazak bude uspješan kao što je bio Imany.

Njen prvi EP nosio je naziv Acoustic Sessions, a podršku je dobila od Ben l’Oncle Soula-a i Angie Stone, stupila je u saradnju i sa producentom Malick N’ Diaye (poznatiji kao Ayo, što će objasniti remikse njenih hitova) prilikom lansiranja njenog prvog albuma “The Shape of a broken heart“, pušten 2011. godine sa dvanaest pjesama.

 

Godine 2014. će uraditi muziku za film “Francuska žena” (Sous les jupes des filles) , i to će naići na oduševljenje publike, kako je pokazala anketa magazina Watch and listen, koji ga stavljaju na najgledanije filmove svih vremena, a s druge strane na iščuđavanje kritičara, kao na primjer Simon Eberta koji je po objavljivanju ove vijesti o gledanosti dodao:

Audrey Dana, Imany?? French Women?? … Really??
— Simon Ebert (@ESimon) 15 August 2018

Drugi album Imany je pustila 2016. godine i nosi naziv “The wrong kind of war“.

 

 

 

Pogledati i na: Mreža za izgradnju miraana_potpis

Categories: Tags: ,

2 Comments

  1. POUKA ili Šta je pisac htio reći – sjetimo se renesansnih stvaralaca koji su imali različite talente, a ne samo jedan, koji su imali završena i dva-tri studija, a ne samo jedan. Isto tako pomenimo i definiciju posvećenosti – koja je uslov uspjeha bavljenja jednim od “zanata” – samo dugogodišnje posvećivanje svoga vremena, rada i truda da se razvije jedna od vještina odnosno talenata koje neko posjeduje može uroditi plodom. Uspjeh ne nastaje preko noći. Niti se radi da bi postao slavan.
    Sleep tight and have a good night.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s