NOVA KNJIGA MELISSE STOLLER: Scarlet i magična četkica

Prije nekoliko dana (16. oktobra) postali smo bogatiji za još jednu knjigu Melisse Stoller – Scarlet i magična četkica. Na ovoj knjizi Melissa je sarađivala sa odličnim timom, kao što je ilustratorka Sandie Sonke, izdavač Callie Metler_Smith a njena inspiracija je bila jedna od Moneovih slika. Pitaćemo Melissu da nam kaže kada je shvatila da želi pisati o mladoj Scarlet i njenoj mogućnosti da slika sa svojom čarobnom četkicom.

 

Tekst možete pročitati na engleskom jeziku klikom na: MELISSA STOLLER’S NEW BOOK: Scarlet’s magic paintbrush.

 

Melissa Stoller je autor The Enchanted Snow Globe Collection Series, zatim dvije slikovnice: Scarlet’s Magic Paintbrush kao i Ready, Set, GOrilla!, porodičnog vodiča za Klub knjige The Parent-Child Book Club: Connecting With Your Kids Through Reading (HorizonLine Publishing, 2009), kao i mnogih članaka namijenjenih roditeljima. 

Melissa je aktivni član SCBWI, volonter u SCBWI Metro-NY, regionalni ambasador za The Chapter Book Challenge, administrator za grupu Debut Picture Book Study Group​, asistent na Children’s Book Academy, i član 12 x 12 Picture Book Writing Challenge.

 

 

Ana:

Ćao Melissa! Molim te, prije nego što te upitam da mi kažeš nešto o svojoj novoj knjizi, možeš li reći čitaocima kako si postala pisac, posebno autor dječijih knjiga. Da li je teško pisati za djecu i koja je razlika između sadržaja namijenjenog djeci i onog namijenjenog odraslima?

Melissa:

 

Ćao Ana! Hvala ti puno što si me pozvala da budem dio tvog bloga! Veoma mi je drago da mogu razgovarati sa tobom o pisanju.

SCARLET i NJENA ČAROBNA ČETKICA jeste moja debitantska slikovna knjiga (slikovnica) o djevojčici, po imenu Scarlet, koja slika savršene slike sa njenom magičnom četkicom sve dok ne izgubi četkicu, a ona onda brine da više nikada neće moći da slika ponovo. U knjizi je riječ o napuštanju savršenstva i potrazi za svojom sopstvenom kreativnošću.

Počela sam pisati za djecu 1997. godine. Moja najstarija kći je imala jednu godinu, i učlanila sam se u Društvo pisaca i ilustratora dječijih knjiga (Society of Children’s Book Writers and Illustrators). Dobila sam tonu odbijenica kada sam slala svoje rukopise u to vrijeme, pa sam ostavila pisanje za djecu na stranu i koncentrisala se na pisanje članaka za roditelje. Takođe sam napisala i vodič o tome kako započeti porodični Klub knjige. Prije otprilike pet godina, odlučila sam da slijedim svoj san ponovo i tako sam sretna zbog toga što je moja prva slikovnica sada vani u svijetu!

Provodim mnogo vremena u pisanju. Pohađam KidLit časove i idem po konferencijama. I čitam mnogo dječijih knjiga šta je dobro u pisanju. Takođe imam i divne partnere koji su moja kritika. Njihova podrška je zaista od pomoći tokom ovog cijelog puta. Oduševljena sam da nakog dugog putovanja, ja jesam autor objavljene dječije knjige.

 

Ana:

Veoma je zanimljivo da je tvoja inspiracija za novu knjigu o Scarlet bila jedna od Moneovih slika – možeš li nam reći koja je to slika u stvari i koji je to osjećaj koji te je pokrenuo da učiniš sve naredne korake i da napišeš knjigu?

 

Melissa:

Volim Moneovu kolekciju u Metropolitan Muzeju umjetnosti u Njujorku. Neke od mojih omiljenih uključuju Terrace at Saint-Adresse, The Water Lilies, La Grenouillere, kao i The Parc Monceau. Često posjećujem Metropolitan Muzej. Jednog dana, stajala sam ispred ovih divnih Moneovih slika, i pitala se kako bi bilo slikati kao Mone. Razmišljala sam  o djevojčici koja drži čarobnu četkicu i slika savršene slike. Od tada, priča je samo tekla. Moja fenomenalna ilustratorka, SandieSonke, oživjela je priču sa njenim prelijepim crtežima.

 

Ana:

Scarlet posjeduje magičnu četkicu – i ona slika prelijepo svedok joj četkica ne nestane. Sada, prije nego što nastavimo čitati dalje, mi se pitamo – hoće li Scarlet biti u stanju slikati i bez njene magične četkice? Da li ovdje postoji neki dublji smisao o kojem možemo govoriti danas, i da li je nestanak četkice povezan sa djetetom i njegovim/njenim samopouzdanjem – može li roditelj uticati na svoje dijete da ono odraste u zdravu individuu?

Melissa:

Da, to su velike teme u ovoj priči. Razmišljala sam o tome kako djeca vole sve uraditi na savršen način, a šta se dešava ukoliko oni ne mogu biti savršeni. Uvijek govorim svojim trjema curicama da one ne trebaju biti savršene, one samo trebaju raditi onako kako je to za njih najbolje. Potraga za svojom sopstvenom kreativnošću predstavlja veliki dio našeg života, i briga o samopouzdanju jeste veoma bitna. Ovo su neke od velikih ideja koje sam htjela istražiti dok sam pisala ovu priču.

 

 

I, ukoliko sada želite podržati Melissu, ovdje ćete pronaći sve linkove koje vam je ona pripremila:

Hvala ti puno što si me ugostila na svom blogu, Ana! Pitala si sjajna pitanja i stvarno cijenim tvoj interes za Scarlet i maičnu četkicu. Za daljnje informacije, tvoji čitaoci me mogu naći na:

www.MelissaStoller.com

http://www.facebook.com/MelissaStoller

http://www.twitter.com/melissastoller

http://www.instagram.com/Melissa_Stoller

http://www.pinterest.com/melissastoller

 

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s