TAPŠANJE PO RAMENU ALEXANDRE FRANZEN

Kako je to Darko Tadić odlično i jednostavno sročio –

“Najgora stvar koju si napisao je još uvijek bolja od najbolje koju nisi napisao”.

Ovo je jedna od poruka koju sam kao pisac dobila od Alexandre Franzen, koja je dobila otkaz te se u tom trenutku nije predala nego krenula hrabro dalje, u spisateljske vode – obrativši se svima koje poznaje, bili oni rodbina, prijatelji, kolege, da joj pomognu u onome što bi ona mogla raditi, te da je zaposle kao pisca. I naravno, uspjela je. Na početku nije bilo lako, pa je tako najteže u stvari probiti se kao autor. Kasnije ide lakše, odnosno kada počneš i zarađivati prve pare od svog rada.

 

A da vas podsjetim, ja sam se vama obratila za pomoć u tekstu: NOVOSTI: LJETO SA AUTHOR ANAGALICBLOG.

 

“Pozdrav! Ovo je Alex, a ovo je jedno tapšanje po ramenu za tebe Ena (ili Ana, ne znam tačno kako se izgovara tvoje ime, nadam se da sam pogodila iz prve)… Dakle…spomenula si da ti je san da ostaviš sve i postaneš pisac. Ali imaš račune koje treba platiti i onda je izazov ostvariti takav jedan san.

Onda… Ovo je ono što ti želim reći: najprije, ukoliko je tvoj san da postaneš pisac, da od toga zarađuješ za život i da budeš profesionalac – tvoj san je apsolutno moguć. Tvoj san je dostižan. Postoji mnogo ljudi, a među njima sam i ja, koji su uspjeli da učine baš ovo i da tačno je da to zahtijeva mnogo vremena, mnogo napornog rada, mnogo hrabrosti, kako bi se izložio u javnosti, naći projekte, naći klijente, ali TO JE MOGUĆE.

Naredna stvar koju sam htjela spomenuti jeste da odluka da postaneš pisac znači da koristiš svoje spisateljske sposobnosti na mnogo različitih načina kako bi zaradila novac i kako bi postala umjetnik. Zato je veoma neobično da jedan profesionalan pisac u stvari piše samo knjige, da samo to radi. Mnogo je više uobičajeno da pišeš i knjige, i članke i daješ časove i održavaš komunikaciju sa klijentima, a govorim ovo jer želim da stekneš pravi uvid u to šta znači postati profesionalan pisac i ovi pisci koji su profesionalni i koji od toga zarađuju mnogo novca, obično ne rade samo jednu stvar nego je u pitanju dvije-tri stvari istovremeno, čak i četiri, pet.

Ovo u stvari navodim kao podsjetnik da ti karijera pisca uključuje nekoliko različitih opcija i ne možeš se pouzdati u samo jednu stvarna kojoj radiš.

Ok, to je to, nadam se da ćeš jednom sedmično imati priliku da se ostvariš u ulozi pisca, postavljaj ciljeve, jedan za jednu sedmicu, ostvaruj ih, budi optimistična, vjera neka se ne gasi, i malo po malo, bićeš bliža ostvarenju sna koji želiš.

Vjerujem u tebe, uzbuđena sam zbog tebe i da naravno, gostovaću na tvom blogu, pošalji mi pitanja kada god poželiš, šaljem jedan veeeliki zagrljaj!

Ugodan vikend i zbogom za sada…”

 

A ukoliko želite čuti više o Aleksandri, kliknite na ovaj link:

http://www.alexandrafranzen.com/about/. Alexandru podupure Times, Forbes, The Huffington Post, Newsweek, Fastcompany, LifeHucker, Buzzfeed…

 

Vjere imam. Ukoliko se pronađe donator koji bi uspio prebaciti blog na plaćenu domenu i hosting, a bez gubitka podataka biću sretna. Do tada ću raditi ono što mogu – kako sam postala autor na Zamisli.ba, ali i na Impuls portalu, te sam uspjela zaraditi prvi novac NE kao copy-writer, nego kao PRAVI autor, originalnih tekstova – zadovoljna sam. Ostalo je na nivou različitih poveznica sa ljudima u Banjoj Luci, ali i okruženju, odnosno u svijetu, tako da se kontakti šire, a pisac jeste mnogo više od samog pisanja, dok je za sve to potrebno mnogo vremena. kako bi jedan pisac naučno-fantastčnih priča rekao – tek nakon 17 godina je mogao reći da je nešto postigao, a mi se prisjetimo Platona i njegove opaske da ne treba prije 50. godine života ni pokušavati biti filozofom. Ono što jeste ključno u ovome zanimanju, a vjerujte da se ne odmiče mnogo od poziva jednog filozofa jeste – da samo ideš naprijed – ne odustaješ. I da budeš prisutan na sceni – ako pokucaš na deset vrata, neka se jedna ili dvoje otvore i ti si USPIO!

I kao što spomenuh – slušati Alexandrine savjete i – pisati…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s