MOJIH PET MINUTA SA NEMANjOM DAVIDOVIĆEM

Nemanja Davidović nam dolazi iz Bosanskog Petrovca i student je Elektro-tehničkog fakulteta u Banjoj Luci. Upoznali smo se na jednom od STARTER programa kada smo došli da prikažemo naše ideje i da učinimo da se one realizuju i već tada je bio jedan od najboljih kandidata. Nemanja upravo radi na realizaciji svog projekta, tako što svoju ideju prezentuje u TV šou Mojih 5 minuta, koja se prikazuje na Alternativnoj televiziji (srijeda, 21:00), a mi imamo šansu da mu pomognemo – slanjem poruke sadržaja: MPM7, na broj telefona: 091610102 pomoći ćemo Nemanji da osvoji 100.000 KM.

Nemanja_Davidović4
Foto: Nemanja Davidović

GALIĆ: Student si treće godine Elektro-tehničkog fakulteta, kako uspijevaš balansirati fakultet sa svojim poslovnim poduhvatima i da li u stvari nadopunjuju jedno drugo?
DAVIDOVIĆ: Ukoliko radite ono što volite, ništa vam nije teško. Tako i meni, upisao sam Elektrotehnički fakultet iz ljubavi prema nauci i upravo iz te ljubavi se izrodila ideja i želja za njenom realizacijom. Moram da priznam da nije lako balansirati fakultet sa ostalim obavezama koje imam pored fakulteta.

Mišljenja sam da sve u životu što se dešava, nadoponjuje ono stanje života u kojem smo mi, odnosno dešavanja u životu su ulazni podaci za neko naredno stanje života. Tako i kod mene, ideja je blisko vezana za fakultet i to mi mnogo olakšava balansiranje. Dodatna olakšica mi je što u timu radim sa dvojicom sjajnih momaka a ujedno smo i kolege, red je da i njih predstavim, oni su Marko Gadžić i Jovo Savić. Asistenti i profesori nam izađu u susret, nadopune naše znanje kada mi nešto ne znamo i to je stvarno velika pomoć. Najbitnije u svemu što radite u životu jeste da imate cilj i volju za ispunjenje cilja. Ne mogu da kažem da je to jedino potrebno, ali bez toga sigurno nema rezultata.

Cilj je preda mnom, volju imam, tako da mi je lako…
GALIĆ: Kada si tačno odlučio izaći u svijet sa svojom idejom i testirati je pred očima javnosti, jer to nije lako i ne može se svako pohvaliti da je pokušao postati preduzetnik i pratiti svoj san?
DAVIDOVIĆ: Upravo STARTER na kojem smo se Ana Vi i ja upoznali bio je prekretnica za prezentovanje ideje javnosti i korak u realizaciju. Na STARTERU je bilo pregršt pozitivnih reakcija koje su me dodatno ohrabrile u mojim namjerama. Izazov takmičenja sa drugim ljudima koji imaju neku ideju i prezentovanja moje ideje me je preuzeo, jednostavno, morao sam da se prijavim na „Mojih 5 minuta“. Ovo je ujedno bio i najbolji put da dobijem povratne informacije na ideju i tako možda smislim nešto bolje od one bazne ideje. Moram da kažem da se nisam pokajao i da sam ispravno odlučio. Moram da poručim svim ljudima, a pogotovo mladima, da naprave korak više, da napuste svoju komfornu zonu, jer život počinje tek izvan zone komformiteta.

Nemanja_Davidovic3
Foto: Prolazak u naredni krug

GALIĆ: Molim te objasni nam tvoj projekt, šta je to što nam donosi novine u naš život i zbog čega bismo trebali uzeti baš tvoj proizvod?
DAVIDOVIĆ: Na početku je važno da napomenem da ovo što mi radimo već postoji u svijetu ali takođe i da nije toliko popularno, a pogotovo ne u našoj zemlji. Cjelokupan projekat, odnosno naše proizvode dijelimo u 3 kategorije:

1. Pametni prekidači, utičnice, uređaji za kontrolu grijanja u stambenom/poslovnom objektu, uređaji za upravljanje osvjetljenjem i potrošačima električne energije. Ova kategorija uređaja našim korisnicima donosi višestruke uštede u novcu i vremenu.
2. Pametni sigurnosni sistemi – sistemi koji nadziru vaš stambeni/poslovni objekat, reaguju na dešavanja oko i unutar objekta te obzirom na stanje, sami reaguju. U ovu kategoriju spadaju i sistemi regulacije temperature u objektima u kojima je temperatura značajan faktor. Uz naše pametne sigurnosne sisteme korisnici su mnogo sigurniji i za sebe i za svoje objekte.
3. Pametni automatizacioni sistemi – sistemi za automatizaciju procesa i mašina. Ušteda vremena i novca je u ovoj kategoriji veoma značajna.

Pomenuti prefiks „pametni“ nosi sa sobom dvije veoma bitne stvari:
• omogućava kontrolu i nadgledanje uređaja preko „smartfona“, tableta, laptopa i računara sa bilo kog mjesta na Zemlji, uz prisustvo interneta.
• omogućava da uređaji/sistemi sami na osnovu stanja u kojem se nalaze donose dobre odluke umjesto korisnika, koji je do sada te odluke donosio ručno.

Gotov proizvod
Foto: Gotov proizvod

Upravo ove dvije stavke su u osnovi ono što naši proizvodi donose novo sa sobom. Ovo nije revulucionarno i ima svoju konkurenciju, danas ne možete napraviti nešto novo a da pri tome nemate konkurenciju. Kada govorimo i Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, ljudi još uvijek ne shvataju važnost novih tehnologija, pa tako i broj firmi koji se bave upravo ovim je veoma malen. Naša prednost u odnosu na konkurenciju je to što smo mnogo jeftiniji od ostalih koji rade ovo a sam kvalitet proizvoda je mnogo bolji jer naša rješenja nastaju na licu mjesta, ne uvozimo gotova rješenja sa inostranih tržišta već odmah programiramo i spajamo električna kola potrebna za rješenje. Upravo to su razlozi zašto baš naši proizvodi da budu vaš izbor.
Naši proizvodi će biti dostupni pojedinačno i integrisani u cjelokupan sitem. Uštede koje javljaju upotrebom naših proizvoda, kroz određeni period korištenja povrate uloženu investiciju u same proizvode.
GALIĆ: Trenutno se boriš da osvojiš veliki iznos novca koji bi ti pomogao da realizuješ svoju ideju, a to je učestvovanje u emisiji Mojih 5 minuta, na Atv-u. Vas 14 je odabrano na početku, što je velika stvar u startu, da budeš među njima, a sada kako vrijeme odmiče i napetost raste, možeš li nam reći kakav je osjećaj prolaziti u dalje krugove, koji momenti su bili najgori, a koji najbolji?
DAVIDOVIĆ: Definitivno kako šou odmiče, kako se sve više približavamo finalu napetost i pozitivna trema rastu što dodatno pojačava utisak cjelokupnog događaja. Sam šou je dobro koncipiran, izazovi su osmišljeni da testiraju manje više sve sfere jednog biznisa i poslovnog čovjeka i drago mi je što sebe testiram u svemu tome. Najbolji, zapravo najuzbudljiviji momenat do sada bio je izazov kada smo morali da trgujemo sa sagovornikom iz Kine, koji zna samo kineski jezik. Kakve sve ideje tu padaju čovjeku, ne možete ni da zamislite.

Šta nas to još čeka na putu do glavne nagrade, samo organizatori znaju. Teško je izdvojiti najgori momenat, ali neka to bude prva epizoda. Tada je trema bila najveća i to ne može da se prikrije. Ponekad je i trema potrebna, natjera vas da budete bolji. I mene je, prošao sam tada u sljedeći krug…

Nemanja_Davidovic_1

Nemanja_Davidovic
Foto: Gostovanje pjevačice Goce Tržan u TV šou Mojih 5 minuta

GALIĆ: I još jednom, i ti nam reci, kako ti možemo pomoći?
DAVIDOVIĆ: Tokom cijelog intervjua nisam Vam rekao kako se zove naš tim. Ostavio sam to kao šlag na kraju. Naš akronim je F.E.S.T., a nastao je konkatenacijom riječi od Marka, Jove i mene, punim imenom to je Future Electronic Smart Technologies.
Pratite moje dalje pojavljivanje u „Mojih 5 minuta“. Pišite nam Vaše mišljenje o proizvodima, prijedloge, kritike i sugestije, biće nam drago da ih pročitamo. Još uvijek nemamo veb sajt, planiramo uskoro da pokrenemo i to, a do tada pratite nas na fejsbuku i instagramu, naši nalozi su sa simboličkim imenima FEST Solutions. Da se ne mučite, ovdje su i prečice do naših stranica:
Fejsbukhttps://www.facebook.com/festsolutions/
Instagramhttps://www.instagram.com/festsolutions/
I da, možete glasati i za mene slanjem SMS poruke sadržaja „MPM 7“ na 091/610-102 i mnogo Vam hvala na tome, ali mnogo je bitnije da pozovete neki od humanitarnih brojeva za pomoć kojih je ovih dana sve više nažalost, nego što mene podržite…
Svako dobro.

 

Šta još dodati na odgovore mladog Nemanje? Sretno u daljem i radu i nastavi učiti na fakultetu.

 

 

Categories: Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s