NJEGUJMO PISANJE: Ušla sam u Novu godinu. Mnoge misli se vijore…

Ušla sam u Novu godinu.

Mnoge misli se vijore, mada se nadam da nije tačno da alkohol uništava naročito ženski mozak – navodno žene s vremenom postanu dementne ukoliko se odaju alkoholu, a muškarci ne.

Jedna od misli je definitivno bila šta li je S. radila tokom ove godine (žena mlađa od mene godinu dana a ima desetoro djece), ha ha ha.

Razmišljam o jednom odgovoru koji sam pročitala, a to je da pisanje nije hobi. Pa to pretačem u prvu premisu. Druga premisa je da sve što ne donosi zaradu jeste hobi. Treća bi bila da mi dobro krene  sopstveni biznis. Šta bi bio silogizam toga svega? Ono zbog čega me zovu zanesenom, a u suštini sam sanjalica koja ne voli svijet odraslih nego slično Heraklitu želim da se igram s djecom, ne priznajem bogove, već samo promjenu, da ne kažem vatru – jeste ostanak u mogućnosti. Njegujem ljubav prema mogućnostima, prema shapeshifterima koji nisu okoštali u svijetu koji se trudi da te sabotira na svakom koraku i ako u to povjeruješ, u tu gnusnu laž koji ti svi serviraju, ti ćeš zaboraviti igrati, na igru sa životom. Samo ga uzeti za ruke i igrati se – vječno. Odnosno, do kraja svjesnog života.

Juče sam bila pod mračnim utiskom, pa se nisam bezveze zakačila za Mračnog, ali danas već gledam preko ramena i gledam šta sam sve to postigla u 2018. godini. I ima toga dosta – možda jedna od najvažnijih formalnih stvari jeste da sam konačno položila stručni ispit, u ovoj državi kakva je, a čekala sam na to 8 godina. Isto tako sam postigla to da sam ostvarila san od prije nekoliko godina kada sam krenula u potragu za podrškom da mi neko finansira projekat o siromaštvu, a odbili su me iz Helsinškog parlamenta Bl, iz Udruženja za filozofiju – a htjela sam samo da preko nekog pravnog lica konkurišem na neke projekte za novac ili da tražim donatore kako bih objavila knjigu – ta stvar je propala, a ja sam se zarekla sebi da ću se jednog dana registrovati i postati izdavač knjige koju želim objaviti i govoriti o problemima do kojih mi je stalo. I sada jesam registrovano pravno lice, te vlasnik i predsjednica Udruženja Sofia, a knjiga pod nazivom A šta to znači misliti/ Kratki vodič za sve ljubitelje mudrosti je definitivno kruna godine kojom sam dovršila ovu godinu, a koju ću objaviti nakon dobijenih recenzija. Ne radim, to nije dobro, ali to isto tako ne znači da ću se kao Moe iz Simpsona  zabiti u podrum nakon plastične operacije te izlaziti samo kada hoću nekoga da tužim. Ono čega se čuvam to su ovi marektinško prazni nazovimo ih pametnjaci koji jesu pametni zaista, ali ne rade ništa iz srca. Niti zbog toga što su pronašli ono nešto radi čega se sve u životu radi, ali jesu pronašli para punu vreću pa misle da svi trebaju da rade to isto. Goni to od mene, govnavom motkom.

Moram dodati i da je jedna od pobjeda ne naručiti ništa iz Avonovog kataloga za decembar 😀

Ima tu podosta pobjeda za prošlu godinu, kao osvojeno četvrto mjesto sa Mladim filozofima, na Noći istraživača 2018, pa uopšte to da su svi učenici znali ko je bio idealista a ko realista, kada su Platon i Aristotel u pitanju – učenici u Gimnaziji, pa završen rad u IB programu Međunarodne mature, objavljeni radovi iz područja književnosti u štampanim zbornicima, filozofski eseji i originačni naučni rad, kao i tekstovi u filozofskim časopisima, kontaktiranje Alaina Badioua i Marthe Nussbaum…Puf, te prevedeni tekstovi sa njihovim odobrenjem…Gostovanje u Art-mašini kao predsjednica filozofskog udruženja, te prepuštanje meni da odaberem ko će sa mnom govoriti o filozofiji…Baš dobra godina.

Zaključak – kao i mnogo puta do sada – ne dajte nikome da vam oduzme pravo da se igrate.

A kako se vi volite igrati?

2 Comments

  1. Bravo i bravo! Ne d radiš ti juriš na mlazni pogon i ideš kao raketa. Meni je 2018. bila prva godina života i svakim danom sam padala, rasla, kotrljala se, skakala i gledala u sjajne zvijezde. Neka sam dotaknula … nekoliko objava u zajedničkim zbornicima, javna čitanja na nekoliko književnih festivala, oko 50ak javnih nastupa (što radionice što pripovijedanje). Nastavljam s igrom i dalje što i tebi od srca želim.

    Liked by 1 person

    1. Thank you Mary! Hvala na ovim riječima, rastu mi krila! Kako ne, nego ćemo nastaviti da se igramo, samo po našim pravilima,ne kako neko drugi želi. Svaka vam čast na svemu što ste napisali, postigli i objavili. Zbog takvih uspjeha se živi. A koliko je toga što još nismo spomenuli, fiju….Sretna Nova godina!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s