NJEGUJMO PISANJE: Koliko je ludo pokloniti poklon samom sebi?

Koliko je ludo pokloniti poklon samom sebi? Šta misle o tome oni koji nikada nisu bili nikome na prvom mjestu, nego su uvijek bili u redu za čekanje, ograničeni društvenim normama, bontonom, tradicijom, možda čak i time što si samo žensko?
Ja sebi poklanjam poklone. Desio se jedan trenutak kada sam odlučila da neću više osjećati grižnju savjesti zbog toga što mislim na sebe prvo, a zatim na sve druge. Tada sam prestala osjećati grižnju savjesti i zbog toga što trošim novac “na gluposti”, jer želim biti sretna. I jesam sretna. Šta bih sad?
Radila sam u kopirnici i približio se rođendan mojoj sexy kolegici, a ja sam već uzela skoro svu platu iz kase (vlasnik nam je dopuštao da uzmemo platu unaprije ako nam treba novac, samo se potpišemo), ha ha ha, i naravno otišla sebi kupiti nešto. Već tada sam bila pod etiketom “čudna” jer nisam sjedila na kavama u kafiću do nas, već sam donosila knjige da čitam, pa sam se samo jednom odvažila i da izađem u baštu sa Cvijećem zla, pa su pogledi bili izuzetno upečatljivi :). A onda sam prije kolegičinog rođendana otišla i kupila sebi nešto iz reda prodavnica gdje smo radile, a naravno uvijek se svuda nađe jedna žena koja gura nos gdje joj nije mjesto a spremna je odmah kao onaj koji je bez grijeha odmah baciti kamen pa osuditi – pa je pitala A jel to za ….(pa sad ime kolegice)? Naravno, ja sam joj odgovorila: – Ne, za mene je.  – bez puno objašnjavanja tipa uzeću joj sutra, ovo je za mene, da se nagradim što radim preko ferja i želim zaraditi nešto dodatno iako sam do juče primala predsjedničku stipendiju – već kratko, a onda reakcija – sablažnjavanje.
Vrijedilo je, čim se i danas sjećam.
Pridružite se komentarisanju i na Fb stranici Author anagalicblog.
Categories: Tags:

2 Comments

    1. Da, kako kažu da je život u stvari zbir lijepih ili sretnih momenata. To je možda nešto na duševnom ili duhovnom planu. Bilo bi lijepo kada bismo se izborili za svaki momenat da bude baš lično naš, ne tuđi, niti poslovni, niti na bilo koji način iznuđen. To bi bilo savršenstvo…

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s