NJEGUJMO PISANJE: Sada kada radim to isto shvatila sam da je ljubav u pitanju

Koliko vam je češljanje bitno? Meni je odjednom postalo veoma važno. Imam jedno malo biće kojem trebam odmrsiti kosu, a stalno nalazim izgovore da mi njena kosa bude stalno u rukama. Osim toga, konačno je počela rasti pa koristim svaki trenutak da je ispravim jer kada je ne češljam, uvojci skrate dužinu za duplo.

Međutim, ima tu još nečeg. Nečeg više. Moja majka je Crnogorka. Bila. Zvala se Gospava, a njena majka Ljube. Bakina majka je bila Mare. Mare je ostala udovica jer je pradjed skončao na Solunskom frontu i majčina životna želja je bila da ode u Solun i pronađe njegov grob. Ako ja uspijem jednog dana da odem, zapaliću mu svijeću. Majka je nekada pričala o uspomenama iz svog djetinjstva, a to nije bilo lako djetinstvo, a ova uspomena je bila tako nježna i meka. Kao šećerna vuna, ali koja se ne lijepi.

Njena prabaka Mare je imala veoma dugu kosu koju je vezala u spuštenu punđu. Prije nego bi je vezivala davala je majci dok je ona bila djevojčica da joj ona češlja kosu. I uživale su u tome i jedna i druga. Nije mi nikada bilo jasno šta ima tu da se nekome dopada i uživa u kosi. Sada kada radim to isto shvatila sam da je ljubav u pitanju. Posebna vrsta ljubavi. Mene je majka čupala, a ja sam plakala kada me je češljala, ha ha ha. Izgleda da je ta posebna vrsta povezanosti kroz češljanje riješila da preskoči par koljena.

 

Imate li vi kakvu porodičnu tradiciju ili priču? Podijelite je sa mnom. Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog ili  me nađite na Instagramu @authoranagalicblog.

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s