NJEGUJMO PISANJE: Kako bi vi reagovali da vam dijete, brat, otac, majka, kćerka – završi kao Oscar Wilde u poznim godinama?

Jedno malo teže pitanje. Inspirisano pjesmom Promises Sam Smitha i neizbježnog Calvina Harrisa. Kako bi vi reagovali da vam dijete, brat, otac, majka, kćerka – završi kao Oscar Wilde u poznim godinama? Da li biste dopustili da umre u zatvoru zbog toga što je priznalo da je homoseksualac? Da li je toliko nastrano  činiti sebe sretnim, ne činivši pri tome nikome nažao?

Šta da ja jednog dana za dvadeset godina priznam kako sam homoseksualna, te da ispitam situaciju po savjetu Davida Tuttere – da je jedini siguran dokaz da jesi ili nisi homoseksualan tako što ćeš spavati odnosno biti u vezi sa istim polom? Niko ne garantuje da neću to uraditi. To se zove sloboda. Ali bojim se da je ta sloboda prividna baš onako kako je to Žižek u Škakljivom subjektu opisao – parafraziram – jesmo, slobodni smo ali da bi izabrali pravu stvar, samo onu koju nam društvo dodjeljuje kao ispravnu, ništa drugo.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s