MIROSLAV GALIĆ: Ozbiljno shvatanje Darvina

Teorija evolucije putem prirodne selekcije ima direktan uticaj na našu vrstu. Ne samo da se nalazimo na zrncetu prašine koje je nošeno kovitlacem kroz prazninu, već i mi sami nismo ništa više od transformisanog majmuna. Ako ta spoznaja ne može da utiče na naša viđenja epistemologije i etike, onda ne znam šta može.

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Σοφία

Novo izdanje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci nosi naziv Ozbiljno shvatanje Darvina, a za prevod ovog djela je zadužen mr Miroslav Galić, potpredsjednik Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia.

Galić je stručni saradnik na predmetima Filozofija prirode, Filozofija nauke, Postmoderno mišljenje, Osnovi bioetike i Filozofija tehnike Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, te na predmetima Uvod u filozofiju i Novinarska etika na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci.

miroslav galić Foto: Miroslav Galić, privatna arhiva

IDEJA ZA KNJIGU

Kako ste se odlučili za prevod iz oblasti Filozofije nauke, posebno za Majkla Ruza kao autora?

Senatu Univerziteta u Banjoj Luci je prije par godina poslana peticija protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije i ista je poslana na više Univerziteta pa i na banjalučki. Priča o izučavanju Darvinove teorije u javnim školama bila je aktuelna u Americi još prije 30  godina i filozofi su dobili priliku da govore u odbranu nauke same…

View original post 518 more words

Categories:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s