NJEGUJMO PISANJE: Hoće li sunce izaći sutra ponovo?

Čitam Davida Huma i nalazim, tačnije otkrivam (javlja mi se) razlog koji brani kockare. Dobro možda ne samo njih, ali sa njima imam nekako ponajviše (ružnog) iskustva.

Dakle, David Hume, poznati filozof rođen 1711. godine, 60 godina poslije Dekartove smrti, tvrdi, između ostalog, i da odnos uzrok posljedica nije realan odnos, tj. da na osnovu bilo kakvog uzroka mi nismo u stanju da tvrdimo, čisto na osnovu navike našeg razmišljanja da će, ako se jednom nešto desilo, pa je ta akcija proizvela određenu reakciju – to isto se desiti ponovo. I ponovo.

Pa onda imamo najradikalniji primjer izlaska sunca – ako je izašlo danas, juče i svaki bogovetni prethodni dan, ne znači da će to isto sunce, tj. mi ne smijemo zaključiti – da će to isto sunce izaći i sutra.

Dobro, a šta kockar ima na to reći? Tačnije, onaj ko živi sa kockarom.

Dobro, kockao si kada sam te upoznala, išao u kladionicu, na slot aparate, kladio se na veliko, posuđivao pare, vraćao, zaduživao platu. Ok, ide druga godina. Otišao si u Ukrajinu, zaradio, prokockao, zadužio se, vratio se. Došao kući, kockao, kladio se, igrao Bingo, slot, poker, karte uživo, radio u mljekari, dao zaručnički prsten – opet prodao tek kupljeno auto – prokockao platu, unajmljen stan, dao otkaz; treća godina – dobio posao, prokockao prvu platu, tačnije za pola mjeseca, kladionica, bingo, krađa od sestre koja je prespavala kod tebe kući, od oca koji mu je posudio da vrati sestri.

Hoće li sunce izaći sutra ponovo?

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Categories: Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s