NJEGUJMO PISANJE: A poštovanje je ključni sastojak svake dobre diskusije

O čemu da pišem? Nakon ovog pitanja ono što sam danas opazila prilikom praćenja najnovijih vijesti  (u ovoj blogosferi) jeste i jedan politički zamišljen tekst, da ne kažem ideološki. Pa se sad razmišljam da li treba pričati na takav način, jer kako se čini  – reći nekome da si pjevušio pjesmicu Kad sam bio mali…Baje Malog Knindže, dok si ti bila mala  – znači nekome uvredu, nekome čast, a nekome opet ništa. Reći istinu o tome kako se osjećaš bi trebalo biti manje bolno. Kako za onoga ko je izgovori, tako i za onoga ko je pročita ili čuje. Kako to postići? Pa…Ako se čovjek drzne pa kaže ja ću ti reći završiće kao dobro poznati „pod mač, bato“ nadriljekar kojeg optužuju da će ići u zatvor jer je mladiću sa tumorom na mozgu rekao da ne ide kod ljekara i da će ga on SIGURNO izlječiti.

Ono što bi trebalo ponajprije ustanoviti jeste da je čovjeku dobro. I onome koji nešto govori, ali i onome kojem se govori. A šta znači da mu je dobro? Da ne pati od neke bolesti, da ne podnosi neku torturu, da ga ne maltretira neko čak i fizički, verbalno i slično, da je ispunjen u onom smislu da se može reći da je krenuo dalje od u se na se i poda se, a danas je, ruku na srce, takvih malo. Pa čak i kada ima sve što je potrebno da se živi dobro, može omanuti. A poštovanje je ključni sastojak svake dobre diskusije. Bez toga je jako teško razgovarati sa bilo kim. U redu ako neko misli da je pametniji ili da su mu argumenti bez premca, ali ako posjeduje poštovanje prema svom sagovorniku, taj će saslušati, možda reći na kraju ne slažem se ili nisi u pravu, ali će svako u tom razgovoru dobiti svojih pet minuta, bez prozivanja predaka od prije 10 koljena ko si bio i šta si radio u zadnjih dvadeset godina.

Tako da se nadam da će jednom i naići sagovornik koji će biti u stanju da poštuje pravo srpskog stanovništva da raspravlja o postojanju Republike Srpske. Ima nade, vidim. Jer, još malo ćemo svi morati priznati da je država u kojoj stanujemo genocidna tvorevina. Da li je ili nije, ja idem dalje. I moj život ide dalje. Bez vrijeđanja bilo koga. Pa ni same sebe.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s