NJEGUJMO PISANJE: Zašto Dositeju nema mjesta na Isusovim rukama

U pripremi je i ovogodišnji tekst, pa ajmo se malo podsjetiti prošlogodišnjih. Narednih dana ćemo se podsjetiti tekstova sa Pulse.rs magazina, moje malenkosti. Treći u nizu jeste ČITAJUĆI DOSITEJEVE ‘SAVETE ZDRAVOG RAZUMA ‘ Zašto Dositeju nema mjesta na Isusovim rukama. Ono što ove tekstove čini dodatno lijepima jesu surreal fotografije različitih umjetnika, po mom izboru, a sa kojima sam ostvarila saradnju i odobrenje da koristim njihove fotografije. Uživajte.

Odlomak:

Sa pozicije koja se tada u prosvjetiteljskim krugovima potpisuje na tekst u kojem je Bog neupitna referenca, Dositej je više nego iskoračio u slavu i čast Gospoda Isusa Hrista Tvorca Neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog. Prosvjetiteljstvo je pokret nastao krajem 17. vijeka, koji se i tokom narednog vijeka borio protiv iracionalnosti, praznovjerja i tiranije prošlih vijekova, čiji vrhunac predstavlja proglašavanje Evrope za kulturnune religioznu tvorevinu.

zivko_grozdanic_2

Može se zaključiti: Dositej Obradović je i više nego očito bio duhovni dio organizma zvanog Gospod Isus Hristos. Možda je akcenat na ovom bio, u stvari, jedna od uvijek aktuelnih tačaka zbog kojih mu se odriče pravo na ‘istinsko’ prosvjetiteljstvo svoga naroda. Pandan mu je Sveti Sava.

 

Čitav tekst pogledajte klikom na anagalicblog link: ČITAJUĆI DOSITEJEVE ‘SAVETE ZDRAVOG RAZUMA ‘ Zašto Dositeju nema mjesta na Isusovim rukama ili na Pulse.rs link Zašto Dositeju nema mjesta na Isusovim rukama?

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Prateće fotografije: Zivko Grozdanic Gera  ©

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s