NJEGUJMO PISANJE – U Rusoovim cipelama: Kako stvoriti čovjeka

Dakle, večernji je termin i vrijeme je za još jedan tekst iz reda Pulse.rs tekstova autorke Ane Galić. Peti tekst glasi U Rusoovim cipelama: Kako stvoriti čovjeka. Surreal fotke su tu, uživajte.

Odlomak:

Nešto se i instiktivno da naslutiti da je dobro. Dok to ne doživiš, iskusiš i zaista potvrdiš da je ono o čemu si kao u nekoj brzopoteznoj viziji prešao – takvo i na javi. Ima nešto što nas privuče k sebi čim čujemo prizvuk otpadništva, bunta i ustajanje u ime nečeg suprotnog, do tada samo krišom sanjanog.

Tako je nešto prirodno, sasvim prirodno, a danas više nego aktuelno, bilo traganje za ljudskim. Rusoovim stopama.

Arms Break, Vases Don't Erik Johansson
Arms Break, Vases Don’t Erik Johansson

Biti čovjek danas ne znači ništa. Niti se ko pita o tome što bi to trebalo značiti, a zgražava na one koji se tim pitanjem bave. Ruso je sam naišao na jedan takav odbrambeni zid nakon početne konstatacije nečega lošega u postojećoj civilizaciji, ili bolje reći društvu, odnosno društvenom uređenju, 1755. godine, digavši francusku javnost na noge pobjedivši konkurenciju u promišljanju posvećenom uzroku nejednakosti među ljudima, a zatim je slijedio i pokušaj da se vaspitanjem čovjeka kao još nezrelog i nerazvijenog – onog koji još uvijek zna kako otkucava srce same prirode – riješi upravo taj gorući problem (u pitanju je djelo “Emil” iz 1762. godine koje će samoga autora dovesti na crnu listu tadašnjih vladajućih krugova) – da nešto sa nama nije u redu. Nešto čemu će se misao 18. vijeka dovijati i tražiti valjana rješenja..

Čitav tekst pogledajte klikom na anagalicblog link: U Rusoovim cipelama: Kako stvoriti čovjeka ili na Pulse.rs link U Rusoovim cipelama: Kako stvoriti čovjeka.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Prateće fotografije: Erik Johansson  ©

Categories: Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s